Foto: Adobe Express

Het kraken van de gewrichten van je huisdier door een dierenchiropractor: het wordt steeds populairder. Kraken zou zorgen voor zowel fysieke als emotionele voordelen. Maar is het wel veilig voor je huisdier?

Chiropractie voor dier populair

Om de beweeglijkheid van je huisdier te bevorderen, kun je kiezen voor een bezoek aan de dierenchiropractor. Waar we gewend zijn aan chiropractie bij mensen, is het wat betreft dieren nog iets nieuws. Op het social media-platform TikTok verschijnen dan ook steeds meer filmpjes waarin huisdieren worden gekraakt. 

Niet zomaar

Baasjes lijken hun dier te helpen met een bezoek aan de chiropractor, maar is zo’n bezoek wel verstandig? “Ik zou het niet zomaar aanraden”, legt Joost van Herten, beleidsadviseur van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), uit. “Afhankelijk van de klacht én de diagnose van het dier kan chiropractie wél een onderdeel zijn van de behandeling van je huisdier, alleen moet deze dan worden uitgevoerd door een erkend dierenfysiotherapeut of dierenarts.”

Hulpverleners zonder juiste papieren

En dat laatste gaat vaak mis. “Het probleem is dat chiropractie bij dieren vaak wordt uitgevoerd door hulpverleners zonder de juiste papieren. Als je de onderliggende oorzaak van de klacht niet weet, kan een behandeling de klachten zelfs verergeren”, vertelt Van Herten. 

Als diereigenaar kun je, wanneer je je dier laat kraken door iemand zonder juiste papieren, overigens ook geen klacht indienen als het misgaat. “Deze behandelaars vallen niet onder het tuchtrecht, je kunt dus ook geen officiële klacht indienen bij het veterinair tuchtcollege”, vertelt Van Herten. “We weten om die reden niet hoe vaak én in welke mate het misgaat.”

Het tuchtrecht waarborgt de kwaliteit van de gezondheidszorg voor dieren, uitgevoerd door geregistreerde personen.

Te weinig toezicht

Dat er opleidingen zijn tot (nog) niet officieel erkende beroepen zoals dierenchiropractor, vindt Van Herten zorgwekkend. “Er is te weinig toezicht op opleidingen tot alternatieve geneeswijzen. Een behandeling die verkeerd wordt uitgevoerd kan alleen maar leiden tot hogere rekeningen bij de dierenarts wanneer je dier schade heeft opgelopen, of er een verkeerde diagnose is gesteld ”

Verschil mens en dier

Als dierenchiropractie mogelijk schadelijk kan zijn bij een verkeerde uitvoering ervan, waarom lijkt het kraken van mensen dan onschuldig? Tussen mens en dier zit er volgens Van Herten één heel groot verschil: als mens kun je kiezen welke behandeling je wel én niet doet. Een dier kan dat niet. “Je moet daarom als dierhouder extra zorgvuldig zijn in dit soort keuzes.”

Bron: Avrotros

Delen