Artsen pleiten voor verplichte huisdierenverzekering

Je huisdier verliezen omdat je een gepeperde rekening niet kunt betalen is een reëel risico voor honderdduizenden Nederlanders. Zij moeten daarom zo snel mogelijk een dierenverzekering afsluiten, waarschuwen dierenartsen en de Dierenbescherming. Op dit moment heeft slechts 5 procent van de baasjes zo’n speciale verzekering afgesloten. Terwijl steeds meer Nederlanders om financiële redenen moeten kiezen voor euthanasie voor hun beestje.

Er zijn in Nederland zo’n 3,6 miljoen huishoudens met een huisdier. Daarvan hebben er naar schatting zo’n 180.000 een dierenverzekering. Dit aantal moet echt omhoog, zeggen deskundigen. Sommige artsen, onder wie Servé Smeets, pleiten er zelfs voor om de huisdierenverzekering verplicht te stellen in Nederland, zoals in Scandinavische landen voor bepaalde inkomens al het geval is. ,,Alleen op die manier kunnen we de hoge premies drukken en wordt het aantrekkelijk om zo’n verzekering te nemen. Nu blijven we in deze spiraal zitten en verandert er niets.”

Door de stijgende energieprijzen en inflatie zijn Nederlanders sneller geneigd om hun huisdier bij een aandoening in te laten slapen. ,,Dat zou niet moeten mogen”, verzucht Niels Kalkman van de Dierenbescherming. ,,We zien dat huisdiereneigenaren met een kleine beurs geen uitweg meer zien. Zij doen steeds vaker een beroep op ons.” Bij het Noodfonds van de Dierenbescherming kloppen jaarlijks zo’n 800 huisdierbezitters aan met financiële problemen. Soms vergoedt het Noodfonds de zorgkosten.

De Dierenbescherming is bekend met een verhaal van een vrouw die meldpunt 144 smeekte om haar aan te klagen wegens dierenmishandeling. Ze had geen dierenarts of geld om haar dier in nood te helpen. Door haarzelf verdacht te maken zou haar dier met een operatie gered kunnen worden in opdracht van de politie. ,,Wat zou het geweldig zijn geweest als ze wél een huisdierverzekering had”, aldus de Dierenbescherming.

Veel dieren sterven onnodig

In Nederland sterven jaarlijks 130.000 honden en katten aan de gevolgen van kanker. Daarvan hadden er op z’n minst 7000 gered kunnen worden. Veel baasjes zijn er laat bij. Een kleine groep denkt dat bepaalde symptomen niet erg zijn, vanzelf overgaan of ze kijken het aan omdat ze een bezoek aan de dierenarts te duur vinden. Daardoor sterven veel dieren onnodig omwille van geld, zegt Iris de Leeuw van dierenverzekeraar Figo.

,,Een keuze die zowel het baasje als de dierenarts uiteraard niet graag wil maken met veel onnodig verdriet als gevolg. Wij vinden dit erg zorgelijk. Huisdieren zijn zeer geliefde familieleden; wij wensen alle huisdieren de beste zorg toe gedurende hun gehele leven.” Vaak denken mensen dat ze de dierenarts wel uit een spaarpotje kunnen betalen. Kosten voor de juiste behandeling kunnen echter oplopen tot duizenden euro’s. ,,Dat heeft niet iedereen direct beschikbaar als een keuze tussen leven en dood gemaakt moet worden.”

Baasjes die de rekening van de dierenarts niet kunnen betalen, hebben een probleem. ,,Een dierenarts zal het dier altijd willen redden’’, zegt Marieke van Aalst, dierenarts en veterinair manager bij Vets Place. ,,Soms wordt er gekeken naar een goedkopere behandeling. In het uiterste geval laat een dierenarts de hond inslapen. Dat is natuurlijk niet wat je wil, bij een hond die te genezen is.’’

Het verdriet in dierenartspraktijken is vaak onmetelijk groot. Steeds meer Nederlanders beschouwen hun hond of kat als een volwaardig lid van het gezin. Toch blijft het afsluiten van een verzekering voor veel mensen nog een te hoge drempel. Dat komt omdat de meeste verzekeringen nog erg duur zijn, zegt dierenarts Smeets, bestuurder bij dierenartsorganisatie Caring Pets. De prijs ligt gemiddeld tussen de 15 en 50 euro per maand. Sommige rassen van honden en katten krijgen vaker met bepaalde ziektebeelden te maken dan anderen en daar betaal je dus meer voor.

Epilepsie bij Labradoodle

Wie de eigenaar is van een raskat of -hond moet zonder nadenken een dierenverzekering afsluiten, vindt dierenarts Kelly Kessen van Dier&Recht. ,,Deze dieren hebben een hogere kans op erfelijke ziektes. Zo is van de Labradoodle bekend dat hij zeer gevoelig is voor epilepsie. Als je dat gaat behandelen is dat hartstikke duur. Dat geldt ook voor die kleine mopshondjes. Zij krijgen last van hun snuit of krijgen een hernia vanwege hun gedrongen bouw.”

Zo’n 80 procent van de medische aandoeningen bij katten of honden heeft te maken met een erfelijke ziekte. ,,De dierenarts wordt enorm rijk van al die rasdieren, wat geen goede zaak is. Steeds meer dierenartsen spreken zich gelukkig uit tegen de keus van een rasdier. Met een kruising is de kans op ziektes en hoge medische kosten veel kleiner.” Op dit moment dekken de goedkoopste dierenverzekeringen lang niet alle kosten voor zo’n erfelijke aandoening. ,,Bij de dure medicijnen ben je vaak alsnog de pineut. Maar ja, het is beter dan niets. Het zou goed zijn als het hebben van een dierenverzekering wat meer genormaliseerd wordt in Nederland. Dat is op termijn voor iedereen beter.”

‘Zoiets overkomt mij niet’

Veel mensen sluiten geen verzekering af omdat hun dier niet of weinig buitenkomt. Dat is een misvatting, zeggen dierenartsen. Vaak zijn het juist binnenkatten die worden aangereden, omdat ze buiten helemaal in paniek raken zodra ze ontsnappen. ,,Veel baasjes denken: ik kan wel 20 euro per maand betalen, maar mijn kat overkomt zoiets toch niet. Totdat het je wel overkomt”, zegt dierenarts Kessen.

Verandering in ons denken is echt nodig, stelt zij. Want huisdieren die verzekerd zijn, zijn qua gezondheid vaak beter af. Uit recent onderzoek van bureau digiRedo onder 69 dierenartspraktijken blijkt dat huisdierenbaasjes met een verzekering zich minder zorgen maken over dierenartskosten. Zij kiezen vaker voor preventieve zorg (vaccinaties, ontwormen etc.), raadplegen sneller de dierenarts en kiezen ook vaker voor het optimale behandeltraject. ,,Al deze zaken komen het welzijn van het huisdier en de levensduur ten goede”, zegt De Leeuw.

Bron: AD

Delen