herfst huisdier

Na een mooie nazomer worden de dagen weer korter en zakt de temperatuur elke dag ietsje lager. Dat kan maar één ding betekenen: De herfst is gearriveerd. Hieronder geven we jullie een aantal praktische tips om je huisdier goed voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

Veiligheid in het donker

De dagen worden weer korter en dus is de kans groter dat je in de ochtend of in de avond een wandeling met de hond maakt in het donker. Hierdoor is de kans groter dat automobilisten of fietsers jou en je maatje minder goed zien. Zorg er dus voor dat zowel jij als je huisdier voorzien zijn van reflecterende kleding, zoals een lichtgevende halsband of leiband.

Haal extra bescherming in huis

De herfst is het seizoen waarbij honden vaak een tekenbeet of vlooien oplopen. Grote hopen bladeren en lang gras zijn ideale plekken voor ongedierte om in de herfst te vertoeven. Zorg ervoor dat jij op tijd je ongediertebescherming in huis hebt zoals anti-vlooien halsbanden en een tekentang. Deze kan je bestellen bij Dierenapotheek.nl

Haal de dekentjes tevoorschijn

Wanneer de temperaturen buiten dalen, kan ook je huisdier het koud hebben na een fikse wandeling buiten. Je kan dan ook het beste voor een warme slaapplaats en een warm deken zorgen. Het is daarnaast ook aangeraden om een handdoek te voorzien in je fietstas of je autokoffer. Indien je hond nat wordt tijdens de wandeling, kan je hen meteen erna even drogen. Dit vermijdt onderkoeling.

Breng een bezoekje aan het trimsalon

Deskundigen raden aan om eenmaal per seizoen een trimsalon te bezoeken voor een goede wasbeurt, borstelbeurt en het verzorgen van de nagels. Een trimmer kan daarnaast ook helpen om het geklitte haar te verwijderen en zo plaats te maken voor een gezonde wintervacht. Een propere vacht helpt bovendien om bacteriën en infecties te vermijden!

Trakteer je hond eens op een tussendoortje

Hou je van actieve weekenden met je maatje? Heerlijk! Maar wees je ook bewust dat je hond veel energie verbrandt wanneer hij de hele dag actief aan het lopen of spelen bent. Geef je huisdier minstens 2 keer per dag een goede maaltijd en voorzie ook altijd van vers drinkwater. Het is daarnaast ook handig om altijd een paar gezonde snacks mee te hebben als jullie op pad gaan. Deze helpen je hond aan een gezonde boost tijdens de koude dagen.

Let goed op met giftige paddestoelen

In het najaar komt het vaak voor dat een hond een voedselvergiftiging heeft door het eten van een paddenstoel. Paddenstoelen zijn giftig voor je hond. Let dus goed op tijdens de wandelingen. De giftigste paddenstoelen zijn de Vliegenzwam, de Voorjaarskluifzwam, de Bundelmosklokjes, de Gordijnzwam, de Groene Knolamaniet en de Panteramaniet. De meest voorkomende symptomen zijn diarree, braakneigingen, buikpijn, koorts, loomheid en een verkleuring van de huid. Indien je een vermoeden hebt dat je hond een paddenstoel gegeten heeft, bezoek dan zo snel mogelijk de dierenarts.

Delen