In Colombia weten ze zich geen raad meer met de nijlpaarden die drugsbaron Pablo Escobar na zijn dood achterliet. Dertig jaar geleden waren het er vier, inmiddels zijn het er zeker 166. De minister van Natuur ziet nog maar één oplossing: een deel van de dieren wordt nu afgemaakt.

Verschillende regeringen in het Zuid-Amerikaanse Colombia hebben al van alles gesuggereerd om de opmars van de levensgevaarlijke nijlpaarden te stoppen. Zo overwoog het land begin dit jaar om tientallen nijlpaarden per vliegtuig naar India en Mexico te sturen.

Eerder waren er plannen om de dieren van afstand te beschieten met een anticonceptiemiddel. Maar wat Colombia ook probeerde, het aantal nijlpaarden bleef maar stijgen. 

Geflopte privédierentuin

Nijlpaarden horen helemaal niet thuis in Colombia. Ze werden door drugsbaron Pablo Escobar in de jaren tachtig naar een ranch in de buurt van Medellín gehaald. Escobar wilde er een privédierentuin beginnen. Toen hij in 1993 door de politie werd gedood stortte zijn drugsimperium in en ontsnapten de dieren.

Wat begon met drie mannetjes en één vrouwtje, groeide de afgelopen decennia uit tot een flinke populatie. Eind 2021 waren het er nog 90, inmiddels zijn het er dus al 166. Experts waarschuwen dat het er duizend kunnen zijn in 2035 als de regering niet ingrijpt.

Geen natuurlijke vijanden

De nijlpaarden gedijden goed in het savannegebied waar ze wonen. De rivieren en moerassen zorgen voor meer dan voldoende voedsel en de dieren hebben er geen natuurlijke vijanden. Nijlpaarden komen in de natuur normaal alleen in Afrika voor.

In 2018 bezocht toenmalig correspondent Sandra Korstjens het dorp dat al lang last had van de dieren:

De Colombiaanse minister van Natuur, Susana Muhamad, vertelde vandaag aan verslaggevers dat er dit jaar twintig nijlpaarden worden gesteriliseerd. Hoeveel dieren al anticonceptie hebben gekregen is niet duidelijk. Omdat de maatregel niet voldoende werkt, moeten er ook dieren worden afgemaakt. Muhamad vertelde niet om hoeveel nijlpaarden het gaat.

Levensgevaarlijk werk

Nijlpaarden behoren tot de gevaarlijkste dieren ter wereld. Verschillende vissers zijn in en om de rivier Magdalena aangevallen en vorig jaar liep een nijlpaard een schoolplein op. Dierenactivisten zijn zowel tegen het afmaken als het steriliseren van de dieren. De nijlpaarden lijden door de anticonceptie en bovendien is het levensgevaarlijk werk voor dierenartsen.

Bron: RTL Nieuws

Delen