Niet alleen mensen, maar ook katten kunnen aan dementie lijden. Een kat kan wel 20 jaar oud worden. Hoe ouder de kat, hoe groter de kans op dementie toeneemt. Wat is dementie? Hoe kun je dementie ondersteunen? En hoe ga je er als eigenaar mee om?

Ontstaan van dementie

Meestal komt dementie voor bij oudere katten. Dit doordat er een bepaald eiwit (amyloid) neerslaat in de bloedvaten. Hierdoor worden de bloedvaten smaller waardoor de achterste gedeelten van de hersenen te weinig zuurstof krijgen.

Het lichaam zet de de bloedvaten verder open om het zuurstofgehalte te verhogen. Zuurstofrijk bloed zorgt voor de aanmaak van radicalen. Dit zijn kleine, agressieve deeltjes die schade aan de hersenen veroorzaken. Dit kan dementie veroorzaken.

Symptomen dementie

Hoe merk je dat een kat dement wordt:

  • De kat is gedesoriënteerd (kan bijvoorbeeld de kattenbak niet meer vinden)
  • Minder alert, afnemend reactievermogen
  • Ineens veel miauwen of verandering in gedrag (rusteloos, doelloos heen en weer lopen, slapen op ongewone tijden)
  • Prikkelbaar en soms agressief richting de eigenaar
  • Problemen met de zindelijkheid, dit kan door de desoriëntatie zijn

Hoe om te gaan met een demente kat

In sommige gevallen kan medicatie ondersteuning geven, om de doorbloeding naar de hersenen te ondersteunen. Maar het belangrijkste is om de hersenen van ouder wordende katten te triggeren op een geduldige en rustige manier:

  • Speel voldoende met je kat, gebruik kattenhengels, lampjes en leuke voerpuzzels.
  • Wordt nooit boos op je kat. Veel mauwen of overal plasjes doen kan vervelend zijn, maar je kat kan er niets aan doen.
  • Probeer het naar de bak gaan voor je kat zo makkelijk mogelijk te maken. Om de zindelijkheid te behouden zet je op verschillende plaatsen kattenbakken, het liefst met een lage instap. Ook een druppeltje chloor in de kattenbak is een goede reminder waar dat de kattenbak staat. Katten plassen namelijk graag over chloor heen.
  • Zorg voor vaste voermomenten en probeer je huis zoveel mogelijk hetzelfde te laten, zodat je kat niet in verwarring komt.
  • Zorg voor voldoende drinkplaatsen of fonteintjes en zorg voor een fijne slaapplek met aan 2 of 3 kanten een muur of kast. Een T-shirt van het baasje kan helpen om een vertrouwd gevoel te geven. Soms wordt de kat rustig door bijvoorbeeld in de omgeving van het baasje te slapen. Probeer eens een mandje op de slaapkamer.
  • Speciale feromonen (verkrijgbaar in een stekker of spray) kunnen ook helpen voor een vertrouwd en geborgen gevoel
  • Als je merkt dat de kat zich niet goed verzorgd, borstel hem of haar dan regelmatig. Oudere katten lopen en krabben minder en slijten daardoor minder hun nagels. Kijk daarom ook de nagels goed na of deze niet te lang zijn en zoja, knip ze dan. Bij de dierenarts of trimsalon willen ze je daar misschien wel bij helpen.

Tot slot

Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts. Zijn de dementerende klachten zo erg dat het bijna onhoudbaar is (miauwen, plassen, agressief en onrustig gedrag) kan ook een dierengedragsdeskundige van nut zijn. Kijk samen naar de juiste oplossing. Soms is medicatie een goede manier om de klachten te doen verminderen. Met deze tips kan je het leven van je senior veraangenamen en hopelijk hebben jullie nog lang plezier van elkaar!

Delen