Terwijl jij al zwetend in weinig verhullende kleding waterijsjes verorbert, hijgt je hond alsof z’n leven ervan afhangt. Want wij kunnen onszelf nog (enigszins) koel houden, maar hoe doe je dat bij je huisdier?

Je kat, knaagdier of hond koel houden: dierenarts Tawina Mooij (34) weet er alles van, en geeft je de handigste tips.

1. KNAAGDIER AFKOELEN

Mocht je knaagdieren hebben: vul een fles met ijskoud water, doe er een paar ijsblokken in en leg ‘m bij ze in het hok. “Bij konijnen zien we dat ze snel oververhit raken. Daarom adviseren we een ijskoude fles water in een theedoek te wikkelen en deze bij ze in het hok te leggen, zo koelt het hok af en kan je knaagdier er zelfs tegenaan gaan zitten als het te heet is. Doe er wel een doek omheen, anders kunnen ze te snel afkoelen.”

2. SPETTEREN

“Mocht je thuis nog een opblaasbad hebben, vul ‘m met water voor je hond. Sommige honden vinden het heerlijk om daarin te liggen. Er zijn zelfs hondenzwembaden te koop.” Mocht je daar je geld niet aan willen besteden: honden zijn ook blij met tuinslangen. “Je hond kan het geweldig vinden om met water te spelen uit je tuinslang. Daarmee koelen ze ook af.”

3. ICE, ICE, BABY

Een andere tip: maak ijsblokjes van het voer. Ja, echt. “Je kunt de voeding van je huisdier prima invriezen. Dat gaat het makkelijkste bij nat voer, zoals bij die zompige bakjes vlees. Nadat dit is ingevroren zijn het ijsblokken waar je huisdier aan kan likken. Bij katten zou je ook kattenmelk met water kunnen mengen en het in een ijsblokjesvorm gieten: dan kunnen ze smaakvol afkoelen.”

4. NATTE HANDDOEKEN GRAAG

Een andere tip: leg natte handdoeken neer voor je hijgende viervoeter. “Houd een handdoek onder de koude kraan, wring ‘m uit en leg het op de vloer neer. Dan kan je dier erop liggen om af te koelen. Wring het wel goed uit, anders wordt-ie te nat. En houd je handdoek regelmatig onder de kraan gedurende de dag. Ze warmen snel op als je dier erop gaat liggen.”

5. VENTILEREN KUN JE LEREN

Zet je ventilator niet alleen voor je eigen gezicht neer, maar ook voor dat van je dier. “Dat helpt bijvoorbeeld goed bij een konijnenhok. Dan creëer je een frisse doorgang van lucht. De meeste mensen hebben zo’n ding al in huis staan, die zou je hiervoor kunnen gebruiken. Je kunt een ventilator ook in de richting van de honden- of kattenmand neerzetten, dat vinden ze vast fijn.”

6. BINNEN BLIJVEN

En dan is er nog het advies om niet te lang met je hond over het asfalt te lopen en je katten in huis te laten. Klopt dat? “Katten zoeken van zichzelf wel verkoeling op en kunnen daarom prima buiten zijn. Honden moet je wel zoveel mogelijk binnen houden, zij gaan al gauw vol in de zon liggen. Wandel ook niet te lang met ze. Ze kunnen snel verbrande voetzooltjes krijgen. Het asfalt is echt te heet nu.”

7. UIT DE AUTO

Dan rest Mooij nog één tip te geven: “Laat je viervoeter niet in de auto. Dat gebeurt, ondanks alle waarschuwingen, nog altijd. In een auto warmt het ongelooflijk snel op, ook als je ‘even snel’ een boodschap gaat doen. Het loopt vaak niet goed af.”

Bron Linda 10 augustus

Delen