Veel katten hebben de eigenschap ontzettend nieuwsgierig te zijn en daarom overal aan te willen snuffelen, likken of kauwen. Leuk om te zien, maar toch kun je hier maar beter goed mee oppassen. Zeker wanneer je regelmatig verse bloemen op tafel hebt staan. Met één extreem giftige bloem in het bijzonder.

Lelie giftig voor katten

Hoewel lelies prachtige bloemen zijn om te zien, hebben ze jammer genoeg wel verschillende nadelen. Ze kunnen behoorlijk stinken – al zijn de meningen daarover verdeeld–, het stuifmeel kan lelijke vlekken geven én ze zijn erg giftig voor katten. Met hele vervelende complicaties tot gevolg.

In principe is alles aan de lelie giftig voor een kat. De bloem zelf, het stuifmeel en zelfs het water waarin de lelies staan of hebben gestaan. Let dan ook extra goed op dat de kat niet uit de vaas drinkt wanneer je de bloemen weggooit. Daarnaast kan het zelfs al gevaarlijk zijn wanneer er wat stuifmeel op de vacht van de kat terechtkomt. Omdat katten zichzelf meerdere keren per dag wassen is de kans aanwezig dat ze het stuifmeel evengoed binnen krijgen. 

Deze lelies zijn giftig voor katten

Wel zit er een verschil in het type lelie dat giftig kan zijn voor katten. De Liliaceae familie – oftewel de leliefamilie – bestaat namelijk uit ruim 160 soorten, maar hiervan zijn alleen de genera Lilium (ware lelie) en Hemerocallis (daglelie) giftig voor katten. Daarnaast bestaat er ook nog een zogenoemde ‘vredeslelie’ (Spathiphyllum), wat officieel geen lelie is, maar die wél evengoed giftig is voor katten. 

Nierfalen

Als gevolg van lelievergiftiging kan een kat binnen 12 tot 36 uur acute nierfalen krijgen. Het is dan ook belangrijk direct in te grijpen en de dierenarts in te schakelen wanneer je vermoedt dat dit het geval is. Doe je dit niet, dan kunnen katten binnen drie tot vijf dagen overlijden als gevolg van deze nierfalen. En wanneer de kat zelfs meerdere bloemen heeft opgegeten, dan kan dit de kat al binnen een paar uur fataal worden.

Symptomen

Nierfalen herken je doordat katten gaan braken, sloom worden en stoppen met eten en drinken. Ook klachten als kwijlen, veel plassen of juist niet kunnen plassen kunnen wijzen op nierfalen. Daarnaast kan het er op een gegeven moment op lijken dat de klachten over zijn, maar komen ze na 12 tot 24 uur soms toch weer terug door verergerde nierschade.

Al met al is het dus heel belangrijk om goed op te letten welke lelies je in huis haalt en of je kat daar in de buurt kan komen. Daarnaast is het verstandig alert te blijven op de eerdergenoemde symptomen die kunnen wijzen op nierfalen en bij twijfel altijd de dierenarts te raadplegen. 

Nog meer giftige planten

Overigens is de lelie helaas niet de enige plant die giftig is voor katten. Let ook op bij het aanschaffen van een kamerplant.

Bron: Dierenziekenhuizen

Delen