Dat een hond lang niet alles kan eten wat wij mensen wel eten is je waarschijnlijk wel bekend. Zo weten we bijna allemaal dat je een hond beter geen chocola kunt geven. Maar daarnaast zijn er nog veel meer etenswaren die ongezond zijn voor een hond. Welke dat zijn en waarom dit slecht is lees je in dit artikel.

Alcohol

Alcohol is uiteraard al niet goed voor de mens, maar het heeft een nog veel zwaarder effect op de lever van honden. Het kan diarree, braken, ademhalingsproblemen en zelfs een coma veroorzaken. Zeker mee uitkijken dus!

Cafeïne

Cafeïne versnelt de ademhaling en de hartslag van een hond. Hierdoor kan de hond gaan trillen en krijgt hij ongecontroleerde spierbewegingen. Kijk dus uit waar je je cola, koffie of thee(zakjes) neerzet.

Avocado

Niet alleen voor de hond is avocado erg giftig, ook voor alle andere zoogdieren en vogels is deze vrucht schadelijk. Zowel de schil, de pit en plant mag je hond absoluut niet binnenkrijgen. Deze bevatten het stofje persine, wat kan leiden tot een alvleesklierontsteking, ademhalingsproblemen en vochtophopingen in vitale organen.

Druiven

Als je hond druiven eet, kan dit nierfalen veroorzaken. Dit geldt overigens ook voor krenten en rozijnen. Let dus altijd extra goed op waar je je krentenbol of rozijnenkoek neerlegt.

Rauwe aardappelen

In rauwe aardappelen zit solanine, een stofje dat schadelijk is voor mensen én honden. Door de aardappel te koken, blijft dit stofje achter in het water en is het veilig te eten. Een rauwe aardappel mag een hond dus zeker niet binnenkrijgen.

Uien

Uien kunnen bij een hond voor klachten zorgen aan de darmen en de maag. Daarnaast kan het ook leiden tot bloedarmoede. Tevens kunnen ook andere etenswaren in de uienfamilie dit veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan prei, bieslook en knoflook.

Paddenstoelen

Paddenstoelen – waaronder champignons – kunnen een heftige shock veroorzaken bij je hond. Kijk dus goed uit als je in het bos gaat wandelen en paddenstoelen tegenkomt.

Rauw varkensvlees

Rauw varkensvlees en rauw zwijnenvlees aan je hond voeren kan ook gevaarlijk zijn. Het kan mogelijk een besmetting met het Aujeszky virus – pseudo rabiës – geven. Dit heeft symptomen die lijken op hondsdolheid.

Macadamianoten

Een aantal honden kan van macademianoten vervelende symptomen krijgen, zoals verlammingsverschijnselen aan de achterpoten, braken en een hoge lichaamstemperatuur. Deze symptomen treden binnen 12 uur op en herstellen meestal na 72 uur weer volledig, maar toch is het verstandig om het goed in de gaten te houden en altijd de dierenarts te bellen. 

Kippenbotten

Geef je honden nooit gekookte botten of kippenbotten. Niet vanwege giftige stofjes, maar juist vanwege scherpe deeltjes. Het risico op splinters en breuken is bij deze kwetsbare botten groter en kan dus leiden tot verwondingen bij je hond.

Bron: RTL Nieuws

Delen