Of je nu wel of geen huisdier hebt, doe je kantelraam ten alle tijden dicht wanneer je van huis gaat. Dat roept de Utrechtse Dierenambulance op nadat er gisteren opnieuw een poes is overleden die klem was komen te zitten tussen zo’n raam. “Het was heel triest”

Toen een Utrechts echtpaar terugkwam van een paar dagen vakantie, troffen ze een poes aan die klem was komen te zitten tussen hun kantelraam. “Het dier hing aan haar nek tussen het raam en was al overleden. Het was heel triest”, zegt Hettie van Oostenbrugge, medewerker van de Dierenambulance Utrecht.

Wakker geschud

Toen het echtpaar op vakantie ging, hebben ze hun raam een klein stukje open laten staan. De poes zag haar kans om binnen te komen, wilde door het raam springen en kwam klem te zitten. Het dier was niet van het echtpaar zelf, maar ze hebben wel katten. “Ik hoop dat ze een beetje zijn wakker geschud hierdoor. Het had ook hun kat kunnen zijn die klem zat.”

Het gevaar van zo’n kantelraam is dat katten geneigd zijn door een opening heen te willen. Of dat nu van binnen naar buiten is of andersom, maakt niet uit, legt Van Oostenbrugge uit. “Ze springen en redden het dan net niet, waardoor ze in het nisje terecht komen. Omdat het een driehoek is met de punt naar beneden, zitten ze vrijwel direct klem.”

Verwonden of overlijden 

Een kat zal proberen om los te komen door flink te bewegen, waardoor het dier alleen maar dieper de punt in de punt zakt en steviger vast komt te zitten. Het kan zo zijn dat een kat dan aan zijn nek komt te hangen, zoals in Utrecht gebeurde. “Maar als de buik klem zit, gaan de organen knellen en kan de bloedtoevoer stoppen. De katten kunnen zichzelf heel lelijk verwonden of overlijden aan hun verwondingen als er niet snel genoeg iemand bij is.”

Het is al de derde keer in een korte periode dat de dierenambulance in de regio Utrecht voor zoiets moet uitrukken. In alle drie de gevallen ging het om een kat die vastzat in het kantelraam van een huis waar die niet thuishoorde. “Je hoeft dus niet zelf een kat te hebben om dit mee te maken. Daarom waarschuwen we om, ook als je geen huisdieren hebt, erop te letten dat je je raam dichtdoet wanneer je je huis verlaat.”

Redden

Van Oostenbrugge begrijpt dat niet iedereen zijn raam dicht zal doen voor het dier van een ander, of er misschien zelfs helemaal geen erg in heeft om dat te doen. “Maar we willen met ons bericht wat meer bewustwording creëren. Elke kat die daarmee gered kan worden, is er toch een.”

Bron: RTL nieuws

Delen