Artrose hond kat

Dieren kunnen, net als mensen, last krijgen van artrose. Deze ontsteking van de gewrichten ontstaat meestal door ouderdom, maar kan ook ontstaan doordat een gewricht beschadigd is, of na een operatie. Wil jij weten wat de signalen zijn van artrose bij huisdieren en wat je kunt doen? Dierenarts Piet Hellemans zet alles voor je op een rijtje.

In de uitzending van ‘Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven’ heeft dierenarts Piet Hellemans hond Roxy meegenomen. Roxy is een jonge herder die nog op zoek is naar een lief baasje. Zelf heeft Roxy gelukkig geen last van artrose, maar het is helaas wel een ras waar artrose op latere leeftijd vaak voorkomt.

Wanneer krijgen huisdieren artrose

Vanaf wanneer een hond artrose krijgt gaat vaak gepaard met de grootte van het dier. Zo krijgen kleine honden vaak verschijnselen rond de leeftijd van 10 á 12 jaar. Bij grote begint het al eerder, namelijk bij een leeftijd van 6 á 7 jaar. Bij katten ontstaat dit meestal op latere leeftijd, rond de 12 á 14 jaar, legt Piet uit. 

De signalen van artrose

De signalen van artrose zijn subtiel en daarom soms lastig op te merken. Als baas van een hond of kat zie je je beestje elke dag en vallen kleine verschillen in gedrag soms moeilijk op. Piet legt uit welke signalen je kunt opmerken bij honden en katten: 

  • Bij een hond kan je het merken door de ‘startkreupel’. Als een hond moeilijk opstaat als hij ligt of heeft geslapen en hij moeite heeft om op gang te komen, is dat een signaal voor artrose. Bij mensen zie je dit ook vaak, wanneer je ouder wordt, wordt alles wat strammer. Zijn je gewrichten gesmeerd, heb je weer een tijdje gelopen dan gaat alles soepeler.
  • Bij katten is een signaal wanneer ze bepaalde sprongen niet meer kunnen maken. Springt jouw kat altijd soepel van en op het aanrecht, en gebeurt dit ineens niet of nauwelijks meer, dan kan het komen door artrose.
  • Een signaal dat je zowel bij honden als katten ziet is wanneer ze kortere pasjes gaan nemen. Normaal stapt een viervoeter met zijn achterpoot in de afdruk van de voorpoot. Als ze deze stap niet meer halen, en kortere pasjes maken, dat komt dit vaak door artrose

Wat kunt je er aan doen?

Een ontsteking aan je gewrichten is pijnlijk. Bij artrose hebben je gewrichten minder beweegruimte, gewrichten gaan met elkaar schuren wat voor frictie zorgt. Helaas is het iets wat bij de oude dag hoort, volgens Piet. ‘Je kunt het moeilijk voorkomen maar je kunt het wel afremmen. Een grote boosdoener van artrose is overgewicht, iets wat je ook bij huisdieren vaak ziet gebeuren. Zorg dus dat je je huisdier niet te veel voedsel geeft.’ Ook kun je, net als bij mensen, voedingssupplementen geven. Dit kan de soepelheid in gewrichten ondersteunen. Merk je nou dat je huisdier echt veel last of pijn heeft, dan kan je via de dierenarts overgaan op pijnstillers.

Bron: RTL Nieuws

Delen