Gezamenlijk starten dierenbeschermers en dierenartsen een grote consumentencampagne met de oproep om geen illegaal gefokte kortsnuitige hond dan wel kortsnuitige hond die niet voldoet aan de wettelijke criteria aan te schaffen. Hondenrassen met een korte snuit zoals de mopshond en de Engelse en Franse bulldog zijn erg populair, maar veel van deze dieren lijden ernstig onder hun extreme uiterlijk. Daarom vragen we consumenten: koop geen hond met een te korte snuit en afgesloten neusgaten! Koop alleen kortsnuitige honden die voldoen aan de wettelijke criteria.

Caring Vets (CV), Dier&Recht (D&R), Sophia-Vereeniging (SV) en het cluster Gezelschapsdierenartsen van de beroepsvereniging voor dierenartsen werken samen in een grote campagne om het leed onder de aandacht te brengen en organisaties die dat willen kunnen zich aansluiten.  

Over een aantal weken hangen er posters in grote steden met de leuzen: platte neus zieke keus en een korte snuit komt met een prijs. De campagne komt verder ook op Facebook Instagram en Twitter om zoveel mogelijk mensen te bereiken deze honden echt niet meer aan te schaffen. Bovendien zijn er folders en deur/raamposters beschikbaar om in winkels en wachtkamers op te hangen en te  verspreiden.

Levenslang lijden

Veel mensen vinden mopshonden en Franse bulldogs met een korte snuit schattig vanwege het koddige uiterlijk en hun gesnurk. Dit snurken is echter niet schattig, maar zielig. Het geluid wordt veroorzaakt door geblokkeerde luchtwegen en is een symptoom van de ernstige ademnood. De korte snuit en de kenmerkende gedrongen bouw veroorzaken nog tal van andere gezondheidsproblemen.

Kortsnuitige honden:

  • raken snel oververhit tijdens het wandelen
  • lijden aan slaapapneu en kunnen niet goed slapen
  • hebben pijnlijke oogaandoeningen
  • eten moeilijk en hebben allerlei gebitsproblemen
  • hebben pijnlijke ontstekingen in de neusplooi
  • hebben oogbeschadigingen doordat de haren van de neusplooi in het oog prikken
  • hebben wervelafwijkingen en daardoor rug- en nekhernia’s
  • kunnen zich door hun afwijkende bouw vaak alleen nog maar voortplanten via kunstmatige inseminatie
  • worden vaak via een keizersnede geboren omdat het bekken van de moeder te nauw is en de kop van de pup te breed

Hoge rekeningen dierenarts

Behalve dat de honden extreem lijden is er nog een prijskaartje aan verbonden. Een kortsnuitige hond kost in aanschaf al snel 1.500 tot 2.500 euro. Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat daar nog hoge dierenartskosten bovenop komen. Voor operaties aan de luchtwegen, voor behandelingen van hernia’s, voor oogoperaties, correcties van de neusplooien en ga zo maar door. De kosten lopen zomaar op tot het drie of viervoudige van de aankoopprijs.

Draag niet bij aan dierenleed: koop niet zomaar een kortsnuitige hond!

In Nederland is het inmiddels illegaal om kortsnuiten te fokken, maar het is nog niet verboden om ze te kopen of te verkopen. Zowel in Nederland als vanuit het buitenland worden de dieren nog steeds verkocht. De consument is een belangrijke speler. Als deze illegaal gefokte honden niet meer worden gekocht zal de handel en de fokkerij uiteindelijk stoppen en pas dan helpen we de honden echt! Er zijn richtlijnen opgesteld om kortsnuitige honden via de fokkerij te verbeteren. Koop alleen kortsnuitige honden die aan die criteria voldoen.

Je hebt al een kortsnuitige hond wat nu?

Als je al een mopshond, een Franse bulldog of andere kortsnuitige hond hebt dan is het verstandig om hem door een dierenarts te laten nakijken. 

Via operaties kunnen de neusgaten wijder gemaakt worden, het gehemelte kan worden ingekort en overtollige slijmvliesplooien kunnen worden verwijderd. Dan heeft je hond in elk geval al meer lucht. De huidplooi op de neus kan verwijderd worden zodat deze geen pijnlijke ontstekingen meer veroorzaakt en soms is het nodig de oogleden te corrigeren om oogontstekingen te voorkomen. Zo zijn er ook nog andere behandelingen die het leed bij deze honden kunnen verminderen. Ga dus naar je dierenarts en overleg wat nodig is.

Verder is het belangrijk om overgewicht te voorkomen, en als je hond wat aan de stevige kant is om hem af te laten vallen. Overgewicht verergert namelijk alle klachten.

Delen