Groene mamba slang ontsnapt

Er moet een lijst komen met reptielen die we in Nederland als huisdier mogen houden. Daarvoor pleit de Dierenbescherming. Daarmee voorkomen we dat er vaker gevaarlijke dieren ontsnappen zoals de groene mamba in Tilburg, denkt de organisatie. Toch is reptielenopvang Zwanenburg sceptisch over het idee.

De groene mamba die maandag ontsnapte in Tilburg is nog steeds niet gevonden. De slang is zeer giftig en levensgevaarlijk voor mensen. Er wordt met man en macht naar het dier gezocht.

Het is eigenlijk belachelijk dat mensen zo’n gevaarlijk dier thuis mogen houden, vindt de Dierenbescherming. “Op dit moment mag je bijna elk dier in de wereld houden”, vertelt woordvoerder Niels Kalkman. “Er zijn enkele uitzonderingen voor dieren die bijvoorbeeld beschermd of zeldzaam zijn. Die zijn te vinden op de CITES-lijst. Maar de meeste dieren mag je gewoon in huis halen, zonder dat er wordt gecontroleerd of dat wel op een veilige manier gebeurt. Dat vinden wij niet wenselijk.”

Positieflijst

De Dierenbescherming pleit voor de komst van een lijst met reptielen die mensen mogen houden. Zo’n ‘positieflijst’ is onlangs opgesteld voor zoogdieren en gaat op 1 juli 2024 van kracht. “Daar zijn we erg blij mee. Bij het samenstellen van zo’n lijst kijken wetenschappers naar dierenwelzijn, maar ook naar risico’s voor de mens. Het kan veel incidenten voorkomen, bijvoorbeeld ontsnappingen van wilde katten en wasberen”, zegt Kalkman.

Maar voor reptielen is zo’n lijst er dus niet. “Zolang dat zo blijft, blijven er giftige slangen ontsnappen zoals nu in Tilburg”, gaat Kalkman verder. “Dat is niet alleen vervelend voor mensen, maar ook voor het dier zelf. Er is dus werk aan de winkel.” 

Stiekem reptielen houden

Rob Dumont van reptielenopvang Zwanenburg denkt daar anders over. “Er zijn heel veel gifslangenhouders. Als je het bezit van zulke reptielen verbiedt, dan doen mensen het stiekem”, zegt hij tegen Editie NL. “Het gaat om mensen die hang hebben naar dingen die extreem gevaarlijk zijn. Zij stoppen niet.”

Op dit moment is er volgens Dumont nog ‘overzicht’. “Bijna iedereen in het gifslangenwereldje kent elkaar. Er heerst collegialiteit onderling, mensen kennen elkaars zwakheden en helpen om dat op te lossen. Bijvoorbeeld als het gaat om het voorkomen dat een slang kan ontsnappen. Ik denk dat 90 procent van de gifslangenhouders z’n zaken keurig op orde heeft.”

Vergunning

Om te zorgen dat het overal veilig gebeurt vindt Dumont dat eigenaren van gevaarlijke slangen in het bezit moeten zijn van documenten. “Vergelijk het met wapenbezit. Daar moet je ook de juiste papieren voor hebben”, legt hij uit. “Alleen mensen die kunnen aantonen dat ze met deze dieren om kunnen gaan, moeten zo’n vergunning krijgen. En dan heb ik het niet alleen over gifslangen, maar ook voor spinnen. Die zijn nog gevaarlijker, want ze zijn kleiner en daardoor moeilijker te vinden als ze ontsnappen.” 

Bron: RTL Nieuws

Delen