Foto: Adobe Express

Wanneer honden kwispelen weet je bijna wel zeker dat ze gelukkig en blij zijn. Maar soms is de lichaamstaal van je hond wat lastiger te herkennen. Want wat als een hond z’n pootje op je legt? Heeft hij dan eten nodig, wil hij laten zien hoeveel je voor hem betekent of bedelt hij gewoon? Rebecca Morello van Dogclinic geeft hier antwoord op.

Aandacht vragen 

Honden gebruiken vaak hun pootjes om met jou te communiceren. Wanneer jouw hond z’n pootje op je legt kan dit dan ook verschillende dingen betekenen. Allereerst kan het volgens Rebecca Morello (Dogclinic) betekenen dat je hond aandacht wil. Ben je ergens heel druk mee bezig en heb je even niet zoveel tijd of aandacht voor je viervoeter? Dan zou het kunnen dat dat pootje deze betekenis heeft!

Bedelen

Natuurlijk zou het ook zo kunnen zijn dat je hond gewoon honger heeft. Kijk daarom altijd even op de klok of het al tijd is om je hond te voeden. Zo niet? Reageer dan niet altijd op het pootje en geef je hond niet onbeperkt eten. Wanneer je je hond altijd eten geeft als hij er om vraagt is het niet goed voor zijn gezondheid en moedig je het bedelen juist aan. 

Honden die bedelen hebben zin in wat lekkers, ze weten vaak waar de lekkernijen liggen en gaan ernaar blaffen of ze krabben met hun pootjes tegen het kastje aan. Vaak geef je op dit soort momenten toch een koekje om ervan af te zijn. Hiermee beloon je alleen het negatieve gedrag waardoor de hond dit vaker gaat doen.

Wanneer je bezoek hebt kunnen zij er last van ervaren als jouw hond dit gedrag vertoont, ook kleine kinderen vinden dit vaak vervelend. Het is daarom beter om dit gedrag af te leren of te voorkomen. Ook voor de hond zelf is het niet prettig, in de extraatjes zitten behoorlijk wat calorieën en overgewicht is op zich al een groot probleem voor veel huishonden.

Bedelen afleren

Tijd om dat bedelen eens af te leren dus. Hoe je dat doet? Dat kan op de volgende manieren: 

  • Beloon jouw hond niet met lekkernijen maar met aandacht. Denk aan een aai, een wandeling of een speelkwartiertje. 
  • Geef je viervoeter voldoende aandacht. Een beetje meer aandacht is voor honden al een hele fijne beloning.
  • Geef op de juiste momenten een beloning en laat iedereen in het huishouden hieraan meewerken.
  • Wanneer je zelf een hapje gaat eten moet de hond op zijn eigen plek blijven. Het is niet de bedoeling dat hij naast of onder de tafel gaat liggen wachten. 
  • Word niet boos maar wees wel streng en rechtvaardig, negeren of kort nee zeggen zijn duidelijke signalen.

Gestrest

Heb je niet het idee dat je hond honger heeft, maar denk je dat er wat anders aan de hand is? Dan is het slim om te checken of je hond gestrest is. Kijk goed naar de rest van de lichaamstaal van je hond. Laat hij ook zien dat hij niet lekker in z’n vel zit? Probeer hem dan af te leiden zodat hij aan andere dingen gaat denken. Ga lekker met hem spelen en geef hem wat positieve aandacht!

‘Ik hou van je’

Ten slotte kan het pootje op je schoot ook een hele lieve betekenis hebben. Het kan namelijk ook goed zijn dat je hond ook op deze manier wil laten zien dat hij van je houdt. Studies hebben aangetoond dat er hormonen als oxytocine (ook wel het knuffelhormoon genoemd) worden aangemaakt als je dieren aait. En dit gebeurt niet alleen bij mensen, maar ook bij honden. Dus aai jij je hondje en legt hij dan z’n pootje op je? Dan wil hij gewoon even laten weten dat hij het fijn vindt en dat hij om je geeft! Lief toch?

Kijk dus in het vervolg goed naar de rest van de lichaamstaal van je hond als hij z’n pootje op je legt. Hieruit kan je namelijk veel beter zien wat het betekent en hoe je er op moet reageren!

Bron: RTL Nieuws

Delen