Onze trouwe viervoeters zijn nu extra dichtbij ons en een beter gezelschap bestaat niet. Maar zodra een loeiende sirene voorbijrijdt, is de rust verstoord:  je hond blèrt ongegeneerd mee. Waarom doet-ie dit toch?

Veterinair gedragsspecialist Valerie Jonckheer van het Evidensia dierenziekenhuis Nieuwengein geeft ons het verlossende antwoord.

LOEIENDE SIRENE

“Honden stammen af van de grijze wolf. Wolven huilen om te communiceren.  In sommige gevallen hebben honden een paar gedragingen nog aan de wolf te danken, zoals het huilen. Ze denken dat een hoge toon, zoals een sirene, een andere hond is. Dan wil je hond dus eigenlijk antwoorden”, vertelt Jonckheer. “Meehuilen versterkt daarnaast de band tussen de gezinsleden.” En dat is wat onze honden ook doen. Hoe lief is dat.

Niet alleen bij sirenes gebruiken honden hun stembanden. Pianospelen, klokgelui of een ander hoog geluid kan je hond ook in huilen doen uitbarsten. “Het is dus niet zielig als ze dit doen, wat veel mensen denken. Een huilende hond hoeft niet getroost te worden”, legt Jonckheer uit.

In sommige gevallen doen honden niet mee met dit gehuil. “Deze honden hebben de gedragingen van hun voorvaders dan niet geërfd. Of ze kunnen het geluid van een sirene onderscheiden van dat een andere hond.”

Bron: Linda.nl

Delen