Geheel verrassend is het niet: Luna, Max en Simba voeren dit jaar de lijst met populairste namen voor honden en katten aan. Dat blijkt uit gegevens van verzekeraar OHRA. Toch zijn er ook wat opvallende stijgers: internationale kattennamen zoals Pablo en Coco doen het goed, en kittens werden dit jaar vaak naar etenswaren vernoemd.

Zoals al jarenlang het geval is, hebben in 2023 weer veel mensen hun hond Luna en Max genoemd. Nieuwkomers in de top 5 voor honden zijn de namen Bowie (5 plekken gestegen) en Teddy/Teddie (4 plekken hoger). 

De populariteit van de puppynaam Otis – eveneens de naam van de hoofdrolspeler in de Netflix-serie Sex Education – is dit jaar meer dan verdubbeld ten opzichte van 2022. “We hadden daarnaast verwacht dat de naam Barbie dit jaar ook populair zou zijn vanwege de bioscoopfilm, maar dit blijkt niet het geval”, zegt senior manager Nynke Nijkamp van OHRA.

Top 5 hondennamen

  1. Luna (V)               Max (M) 
  2. Pip (V)                  Olly/Ollie (M) 
  3. Bella (V)               Guus (M) 
  4. Lola (V)                Teddy/Teddie (M) 
  5. Nala (V)                Bowie (M) 

Katten

Luna voert niet alleen de lijst met hondennamen aan. Ook poezen werden het vaakst zo genoemd. Voor katers was Simba dit jaar de populairste naam.

Sterk groeiend in populariteit zijn internationale kattennamen zoals Pablo en Coco, die respectievelijk 13 en 4 posities zijn gestegen ten opzichte van 2022. Daarnaast werden kittens in 2023 opvallend vaak naar etenswaren vernoemd. De namen Cookie (voor poezen), Kimchi (voor katers) en Nacho (uniseks) komen steeds meer voor.

Top 5 kattennamen

  1. Luna (V)              Simba (M) 
  2. Nala (V)               Milo (M) 
  3. Coco (V)              Tommy/Tommie (M) 
  4. Mila (V)                Olly/Ollie (M) 
  5. Mimi (V)               Pablo (M)

Onderzoek

De uitkomsten zijn gebaseerd op een onderzoek onder alle nieuwe polishouders die tussen 1 januari en 1 december een huisdierenverzekering afsloten bij OHRA. Alleen kittens of puppy’s die in 2023 zijn geboren werden hierin meegenomen.

Bron: RTL Nieuws

Delen