Foto: Adobe Express

Baasjes die de poep van hun hond op straat niet opruimen, kunnen in Reimerswaal in de toekomst mogelijk opgespoord worden. De lokale SGP wil hondenbezitters verplichten een DNA-paspoort voor hun hond op te stellen, zodat rondslingerende drollen getest kunnen worden. Reimersdwaal zou volgens initiatiefnemer Rien Sinke de eerste gemeente in Nederland zijn die deze regel invoert.

De hondenpoep in Reimerswaal is SGP’er Rien Sinke een doorn in het oog. “Het is een van de grootste overlastveroorzakers hier. Mensen klagen er veel over”, zegt hij tegen Editie NL. De handhaving verloopt alleen moeizaam. “Het kan alleen door iemand op heterdaad te betrappen. En dat is erg moeilijk. Met de middelen die er nu zijn is het onmogelijk voor de gemeente om iets te doen.”

Daarom komt hij met een plan: elk baasje moet verplicht het DNA van zijn hond laten vastleggen in een database. Zo krijgt elke hond in de gemeente – volgens Sinke zijn het er in totaal zo’n 2000 – zijn eigen profiel.

Als boa’s vervolgens op straat een hondendrol tegenkomen, moeten zij hiervan een monster afnemen en deze opsturen naar een partij die de ontlasting analyseert. “Zo kan er onomstotelijk vastgesteld worden van wie de hond was”, vertelt Sinke. “Zodat we de eigenaar een boete kunnen opleggen.”

Buitenlandse initiatieven

Het idee is niet ontstaan vanuit hondenhaat, zegt de SGP’er die zelf geen viervoeter heeft. “Ook niet om geld te verdienen met boetes. Het is puur om de overlast te reduceren.” 

Sinke heeft zich laten inspireren door vergelijkbare initiatieven in het buitenland. Zo maakte de Franse stad Béziers deze zomer bekend dat alle hondenbaasjes een genetisch paspoort moeten laten maken voor hun huisdier, met als doel de hondenpoepoverlast aan te pakken. “Ook in Spanje, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bestaat dit concept”, zegt Sinke. “In Nederland zouden we naar mijn weten de eerste gemeente zijn die dit invoert.”

Kosten

Baasjes zullen eenmalig tussen de 75 en 100 euro moeten betalen om het DNA-profiel te laten maken. “Dat is nodig om een monster af te nemen en een analyse te maken.” Hij denkt dat de kosten het probleem niet hoeven te zijn. “In 2018 is de hondenbelasting hier afgeschaft, wat neerkwam op een vergelijkbaar bedrag per jaar. De kosten waar het nu om gaat zijn eenmalig.”

De gemeenteraad buigt zich volgende week over de motie. “Ik heb er wel vertrouwen in”, aldus Sinke.

Bron: RTL Nieuws

Delen