Foto: Stichting SOS Dolfijn

Op het strand van Scheveningen is gisteren vlak bij de pier een dode dolfijn aangetroffen. Vanmorgen is het dier geborgen. Een doodsoorzaak is nog onbekend.

Het is een gewone dolfijn, een delphinus delphis, laat de stichting SOS Dolfijn weten. Het dier is een kleine twee meter groot. Gewone dolfijnen zijn te herkennen aan de hoge en sikkelvormige rugvin en de gelige flanken. Op de flanken is een zandloperpatroon zichtbaar.

‘Vaak zuidelijker’

Het is niet helemaal uniek, maar ook niet ongebruikelijk dat de dolfijn in Nederland is aangespoeld, zegt Annemarie van den Berg, directeur SOS Dolfijn. “Een bruine vinvis is een vaste bewoner van de Noordzee en spoelt wel vaker aan. Gewone dolfijnen zien we als bezoekers van de Noordzee, niet als bewoners. Deze dieren leven wat zuidelijker, in de warmere wateren van Frankrijk en Spanje.”

Dat het dier hier is aangespoeld, is volgens Van den Berg interessant. “Het kan zijn dat door klimaatverandering de temperatuur in de Noordzee warmer wordt en sommige soorten noordelijker gaan zitten dan gebruikelijk.”

Vorig jaar verscheen een filmpje waarin een vrouw op een spitssnuitdolfijn klom die in de problemen was geraakt bij Zandvoort. De video leidde tot veel verontwaardiging. 

Doodsoorzaak

Toch worden wel vaker gewone dolfijnen gespot in de Noordzee. In januari van dit jaar werd een dode dolfijn op een strand in Texel gevonden. Na onderzoek bleek het dier te zijn gestorven vanwege een bacteriële infectie. “De dolfijn had een ernstige longontsteking. In de longwonden zat een schadelijke bacterie die ook in de hersenen is aangetroffen.”

Het is nog niet bekend waaraan de gevonden dolfijn in Scheveningen dood is gegaan. “Hiervoor is uitgebreid onderzoek nodig. Of dat nu ook gaat gebeuren is nog niet bekend. “De dolfijn is vanmorgen van het strand gehaald. Er moet nog worden overlegd of de dolfijn verder zal worden onderzocht.”

Bron: RTL Nieuws

Delen