Je kat of hond niet kunnen redden, omdat de operatie niet te betalen is. Een nachtmerrie die te voorkomen is door een huisdier te verzekeren. Dat behoed je voor een grote uitgave in één keer. Maar dan moet je daar wel het geld voor hebben.

Volgens dierenspeciaalzaakketen Pets Place behoren Nederlandse huisdieren tot de minst verzekerde dieren van Europa. Slechts 4 à 5 procent is verzekerd tegen medische kosten. In Engeland is dit met 25 procent vele malen hoger. En dat leidt volgens dierenartsen van Vets Place, onderdeel van Pets Place, tot schrijnende gevallen van ‘economische euthanasie’. Het dier is te redden, maar het geld ontbreekt. Operaties kunnen duizenden euro’s kosten en dat heeft niet iedereen op de plank liggen. Hoe vaak economische euthanasie voorkomt, is niet met cijfers te staven. Het wordt namelijk niet bijgehouden.

Volgens dierenarts Debby Kimenai van Vets Place twijfelen baasjes met een verzekering minder lang om hun huisdier te laten behandelen en laten ze het type zorg en behandeling niet afhangen van de kosten. ,,Onverzekerde baasjes lopen toch vaak tegen een financiële strop aan”, legt Kimenai uit. ,,Zo zijn er baasjes die na een aanrijding hun hond naar onze kliniek brengen, maar de kosten van een operatie niet kunnen betalen en er dan toch voor kiezen om hem te laten inslapen.”

Huisdieren euthanaseren, terwijl ze medisch te redden zijn. Het komt een enkele keer voor, zegt Carolien Ritsema van Dierenartsenpraktijk Tilburg. Ingrepen kunnen duur zijn en maar weinig mensen zijn verzekerd. Dat zou wel het beste zijn, maar is niet voor iedereen weggelegd. ,,Een verzekering voor kat of hond begint bij ongeveer 20 euro per maand en dan heb je nog maar beperkte dekking, dan zijn vaccinaties en sterilisatie bijvoorbeeld nog niet inbegrepen. Gelukkig is er de stichting Mens Dier Nood, die in noodgevallen bijspringt als mensen de behandeling echt niet kunnen betalen.”

Meedenken

Bij Dierenartsenpraktijk Tilburg proberen ze mee te denken met het baasje. ,,Het is niet altijd zwart-wit. Dat de enige oplossing een prijzige operatie is en dat anders het beestje wordt opgegeven. Soms zijn er ook goedkopere alternatieven, al verschilt dat natuurlijk per geval en per huisdier. Je kijkt hoe je het toch een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven kan bieden.”

,,Verzekeren is altijd zinvol, maar een polis afsluiten vergt wel voorbereiding”, geeft Lilianne van Doorne van Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn aan. Net als het nemen van een huisdier op zich. Want de kosten stoppen niet bij een riem , mand en voeding. ,,Kijk bij honden bijvoorbeeld naar het ras. Wat zijn de risico’s waar ze mee kampen? Zijn ze erfelijk belast? Grotere honden hebben meer kans op breuken, kleinere honden hebben weer vaker gebitsproblemen.”

Beter ingedekt

De stichting helpt bij medisch acute problemen voor minima en onderhandelt over tarieven met dierenartsen. Dat zijn vaak mensen met een bewindvoerder of budgetbeheerder. Van Doorne: ,,Die zal niet snel toestemmen in een verzekering voor 40 euro per maand, terwijl ze maar 40 euro per week te besteden hebben. Toch, als de mogelijkheid er is, neem die verzekering! Je bent beter ingedekt voor een grote uitgave dan als je iedere maand 5 euro op de plank legt.”

Bron: AD 22 februari

Delen