Als huisdierbezitters weten we dat onze trouwe viervoeters en pluizige vrienden een speciaal plekje in ons hart hebben. Maar, laten we eerlijk zijn, ze kunnen soms ook een speciale markering in ons tapijt of vloerkleed achterlaten. Haren, modderpoten, ongelukjes – het hoort er allemaal bij. Met de juiste vloerbedekking kun je zowel jouw huisdieren als je interieur gelukkig houden. In dit artikel duiken we in de wereld van huisdiervriendelijke tapijten en vloerkleden!

Het beste materiaal

Eén van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een tapijt of vloerkleed als je huisdieren hebt, is het materiaal. Nylon is duurzaam en goed bestand tegen slijtage, handig dus als je dieren hebt die graag rennen of spelen. Het is ook gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen vlekken. Polyester is een stuk zachter en pluiziger dan nylon en voelt geweldig aan onder je voeten. Ondanks dat het materiaal van nature enige weerstand tegen vlekken biedt, heeft het wel de neiging om dierenharen aan te trekken, waardoor het moeilijker wordt om te stofzuigen. Tenslotte is Olefin geweldig tegen vlekken én vocht, perfect voor echte knoeiers!

De beste kleur

Over het algemeen geldt natuurlijk dat lichtere kleuren vlekken en haren meer verhullen dan donkere kleuren. Speel echter ook in op de vachtkleur van je dierenvriend als je de haren minder wil laten opvallen. Als je hond of kat witte haren verliest, zijn zwarte tapijten of vloerkleden misschien wel een absolute no-go, maar is de kleur wit juist je grootste vriend. Dit geldt ook voor huisdieren met donkere vachten – lichtgekleurde vloerbedekking kan hun haren effectief verbergen. Als je een bontgekleurde viervoeter hebt, kan het lastig zijn om een tapijt- of vloerkleedkleur te kiezen die goed past bij hun vacht. Voordat je naar de winkel rent om een feloranje kleed aan te schaffen, kun je er ook voor één met een gave of kleurrijke print kiezen. Hiermee ben je niet gebonden aan een vaste kleur, maar zullen de haren toch een stuk minder opvallen.

Hoge of lage polen

We raden af om voor hoogpolige tapijten en vloerkleden te kiezen als je huisdieren hebt. Deze kunnen heerlijk zacht aanvoelen, maar zijn moeilijker schoon te maken. Laagpolige stoffen zijn een stuk eenvoudiger schoon te maken, omdat er minder ruimte is voor vuil en haren om zich diep in de vezels te nestelen. Dit maakt het stofzuigen effectiever en vlekverwijdering eenvoudiger. Korte polen zijn ook minder geneigd om te pluizen, wat handig is als je huisdieren hebben de neiging hebben om aan tapijten en vloerkleden te krabben. Tenslotte raken dieren met hun nagels minder gauw verstrikt in de stof. Een laagpolig tapijt of vloerkleed is dus prettig voor je viervoeter, maar ook voor een langere levensduur van de stof.

Extra tips:

  • Investeer in een goede stofzuiger: Huisdierharen hebben de neiging zich diep in de vezels van het tapijt te nestelen, waardoor ze moeilijk te verwijderen zijn met een gewone stofzuiger. Een krachtige stofzuiger met een speciale huisdierhaarborstel kan een zegen zijn voor het onderhouden van je tapijt. Deze borstels zijn ontworpen om huisdierharen los te maken van tapijten en bekleding, zodat de stofzuiger ze gemakkelijker kan opzuigen.
  • Een extra vloerkleed over het tapijt: Als je je zorgen maakt over de levensduur van je tapijt, kun je overwegen om een kleiner vloerkleed neer te leggen op de meest gebruikte delen van de kamer. Dit zorgt voor extra bescherming en kan gemakkelijk worden vervangen als dat nodig is.

Dus, wat is de beste vloerbedekking voor een woning met huisdieren? Dat hangt af van jouw specifieke behoeften en smaak, maar met de juiste keuzes op het gebied van materiaal, kleur en onderhoud, kun je een vloerkleed of tapijt kiezen dat zowel je harige metgezel als je interieur tevreden stelt. Laat de huisdierenravage maar komen, want je bent er helemaal klaar voor!

Bron: RTL Nieuws

Delen