hitte huisdieren beschermen
Foto: Elisa Kennemer – Unsplash

Het wordt vandaag flink heet, met regionaal temperaturen van zo’n 30 graden. En morgen kan het nog warmer worden. Wie daar over het algemeen niet zo blij mee zijn: onze huisdieren. We zetten op basis van tips van de Dierenbescherming en dierenartsen op een rijtje waarmee baasjes rekening moeten houden.

Zomerse temperaturen vragen om verkoeling, niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze huisdieren. In dit weer kunnen huisdieren een hitteshock krijgen, waarschuwt de Dierenbescherming.

Oververhitting en hitteshock

Veel huisdieren kunnen zelf hun lichaam maar moeilijk koelen. Let dus goed op verschijnselen van oververhitting, zoals rode slijmvliezen, een warme vacht, snelle ademhaling en lusteloosheid.

Een hitteshock kun je herkennen aan bleke slijmvliezen, een snelle hartslag en ademhaling en koude lichaamsuiteinden. Probeer bij dit soort gevallen meteen je huisdier te koelen en ga zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Hond

Honden hebben het al snel te warm. En oververhitting kan erg gevaarlijk voor hen zijn. Die kan orgaanschade aanrichten, en je trouwe viervoeter kan er zelfs aan doodgaan. Maar hoe zie je dat je hond het te warm heeft? Meestal heb je dat al gauw door: hij reageert sloom, kan soms nauwelijks meer lopen, heeft warme oren en voetzolen, een opgezwollen tong en rode slijmvliezen. 

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen, ze hebben alleen in hun voetzooltjes zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft. Laat hem nooit achter in een auto of in een warme tent of caravan. Zorg voor voldoende vers drinkwater.

Als je hond van zwemmen houdt, dan is dat een prima manier om af te koelen. Of laat hem even lekker nat worden onder de tuinsproeier. Er zijn voor honden ook speciale producten te krijgen, zoals een koeltematje of koelte-halsband. Honden liggen bij warm weer ook graag op koele plekken, geef ze die gelegenheid.

Let bij honden met een dunne vacht ook op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon.

Mocht je hond toch last hebben van oververhitting, zet ‘m dan voor een ventilator. Of koel hem af met stromend water, dat overigens niet al te koud mag zijn. Te koud water kan een hartstilstand veroorzaken. En nogmaals het advies: breng een hond die te warm is geweest, altijd naar een dierenarts.

Kat

Sommige dieren, zoals katten, zorgen er meestal zelf wel voor dat ze uit de zon blijven. Ze  zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg er in ieder geval voor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan en er een bakje vers drinkwater klaarstaat. 

Vogels

Zorg dat vogelkooien niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, geef je geregeld vers water. Zet de kooi zo laag mogelijk. Warmte stijgt op, dus als je een vogelkooi hebt hangen, kun je die bij erg warm weer misschien beter op de grond zetten. Maar pas dan wel op dat de kat er niet bij kan, of je nieuwsgierige dreumes.

Als je een buitenvolière hebt, of een kippenhok, kun je tegen de ergste hitte schaduw proberen te creëren door een parasol of een natgemaakt wit laken.

Konijn

Konijnen kunnen ook slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te kunnen zitten. Let bij dit warme weer goed op het gedrag van je konijn. Gedraagt het zich loom, eet het slecht, voelen de oren warm aan en heeft het rode slijmvliezen en oogleden, dan heeft het beestje het te warm.

Zorg er altijd voor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Je kunt zelf ‘koelelementen’ voor je konijn maken door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles gebruiken, deze kan barsten). Wikkel de fles in een theedoek en leg hem bij je konijn. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen kun je er een nat wit laken overheen leggen.

En houd het hok extra schoon: uitwerpselen trekken vleesvliegen aan. De maden hiervan veroorzaken bloedvergiftiging,  en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen doodgaan.

Cavia’s, hamsters en andere knaagdieren

Ook hier geldt natuurlijk: zorg dat het hok niet in de zon staat, want ook knaagdieren zoals cavia’s, hamsters of ratten kunnen het flink warm krijgen. Zorg ook hier voor koelelementen: bevroren waterflessen of koude stenen. Heb je een plastic bodembak, dan kun je eventueel onder het hok (dus aan de buitenkant) diepvrieselementen leggen.

Geiten, paarden, schapen

En dan zijn er natuurlijk nog de zogenoemde hobbydieren als geiten, paarden en schapen en andere buitenlopende dieren. Het toverwoord is ook hier: schaduw! Zorg dat ze genoeg vers drinkwater hebben. Voor ruiters het advies: ga geen rit maken op het heetst van de dag, maar doe dat ’s morgens vroeg of ’s avonds.

Bron: RTL Nieuws

Delen