Foto: Jeremy Perkins – Unsplash

Tijdens de warme dagen kan het een goed idee zijn om je hond even te laten zwemmen. Honden zweten niet zoals mensen en koelen daarom ook minder makkelijk af. Daarnaast kan zwemmen ook nog eens de slijtage van gewrichten afremmen. In dit artikel lees je waar je op moet letten zodat jouw viervoeter op een veilige manier baantjes kan trekken.

Hond laten zwemmen in de zee

Om te beginnen is het belangrijk om goed uit te zoeken waar je huisdier een duik mag én kan nemen. Op de meeste stranden gelden in de zomerperiode strengere regels voor honden. Op sommige delen van het strand zijn ze tijdelijk helemaal niet welkom of moeten ze aangelijnd blijven. 

Zeker als je hond geen echte waterrat is, moet je in de zee oppassen voor de golven en stroming. Hierdoor kan je hond snel uitgeput raken. Ga je overdag naar het strand toe? Houd er dan rekening mee dat het zand vanwege de zon erg heet kan worden. Hoewel de kussentjes aan hondenpoten vrij sterk zijn, zijn ze ook erg gevoelig voor hitte.

Stilstaand water

Als je naar een plas of meer toe wil gaan, moet je van tevoren goed controleren waar het veilig is om te zwemmen. Stilstaand water is de perfecte broedplaats voor waterbacteriën en daar kan je hond ernstig ziek van worden. Op deze website kun je controleren of het natuurwater in jouw regio veilig is, voor mens en dier.

Veilige omstandigheden

Buiten een locatie vinden waar je hond welkom is én veilig het water in kan, moet je als baasje nog wat stappen verder vooruitdenken. Houd bijvoorbeeld goed in de gaten of er geen afval in de omgeving ligt. Een hond kan zich makkelijk bezeren aan glasscherven of andere scherpe voorwerpen en als je even niet oplet, kan je hond zomaar van iets eten waar hij of zij ziek van wordt. Kies dus een schone plek uit én laat het ook zo achter voor de volgende bezoeker.

Tijdens het zwemmen

Zoek, buiten een schone en veilige plek, ook een plek waar je hond zelf makkelijk het water in en uit kan. Kies dus een plek die geleidelijk afloopt. Pas ook op voor de stromingen in rivieren en eventueel verkeer in het water. Je hond kan zelf niet goed inschatten wat veilig of juist onveilig is.

Wanneer je hond met een speeltje in het water aan het zwemmen is, moet je ook oppassen dat hij of zij niet te veel water binnenkrijgt.

Nazorg

Breng een handdoek mee en droog de oorschelp van je hond altijd zachtjes en voorzichtig af. Zo is de kans op een oorontsteking een stuk kleiner. Dit is vooral belangrijk bij honden met hangende oren. Erna kun je de hond helemaal afdrogen zodat de lichaamstemperatuur niet te erg daalt na de duik.

Laat je hond altijd 1 uur vóór en 2 uur na het eten goed uitrusten om maagtorsie (maagverdraaiing) te voorkomen. Neem ook een drinkbak met water mee naar de zwemlocatie, zeker als je van plan bent om lang te blijven.

Bron: RTL Nieuws

Delen