Een kat kan wel degelijk de hik krijgen. Hoe kan dit? Wat is het? Is het gevaarlijk? En is er wat aan te doen?

Net als mensen en andere zoogdieren kunnen ook katten de hik krijgen. Zowel katten als kittens kunnen de hik krijgen. Dit komt vrij vaak voor en lijkt erg op de hik bij mensen. Tijdens het hikken trekken de spieren tussen de ribben plotseling krachtig samen. De glottis (een flap die de luchtwegen beschermt terwijl uw kat slikt) sluit zich dan onmiddellijk en houdt lucht vast. Aangenomen wordt dat deze onwillekeurige bewegingen gepaard gaan met irritatie van de zenuw die naar het middenrif loopt.

Redenen dat een kat de hik heeft

Er zijn verschillende redenen waardoor een kat de hik kan hebben:

  • Een verkoudheid kan de hik veroorzaken, vooral bij jonge dieren.
  • Te snel of te veel eten of drinken.
  • Teveel stress, angst en onrust.
  • Een verstoorde spijsvertering en/of maagproblemen.

Oplossingen

Een bekende oplossing om de hik bij mensen te stoppen, is om iemand te laten schrikken. Dit is bij katten af te raden! ze zouden bang van je kunnen worden. Een beter idee is om je kat water te geven en te kijken of het hikken stopt.

Wanneer je kat de hik krijgt door te snel eten, kun je een eat slow feeder of interactive food maze gebruiken. Ook het geven van natvoer is een goede oplossing, zodat je kat langzamer moet eten en minder de kans heeft om lucht tijdens het eten van voer op te nemen.

Probeer het voorkomen van haarballen te verminderen door je kat regelmatig te borstelen. Wanneer je regelmatig de kat borstelt, kan dit een ontspannende ervaring worden voor beide partijen. Borstels voor katten zijn er in verschillende uitvoeringen. Ook zijn er verschillende voedingen en supplementen te koop die haarballen bij katten verminderen.

Als hik ontstaat door stress, probeer je stressvolle of nieuwe situaties te vermijden. Ook temperatuursveranderingen kan je het beste proberen te voorkomen. In de literatuur schijnt ‘tocht’ een reden voor hikken te kunnen zijn. Wanneer je kat erg gestrest is kun je verschillende supplementen of diffusers gebruiken om de stress te verminderen.

Is hikken gevaarlijk

Meestal heeft een hikkende kat geen veterinaire aandacht nodig en kun je de hik voorkomen door het nemen van bovenstaande maatregelen. Als je kat heel vaak of langdurig de hik heeft, kan dit echter wel een waarschuwing zijn voor een ernstiger gezondheidsprobleem en moet je het dier door de dierenarts laten controleren.

Delen