Giardia is een veel voorkomende ééncellige parasiet. Deze komt vaak bij mensen (zoönose), honden en katten voor. Bij honden komt deze parasiet het meeste voor. Besmette dieren worden vaak niet ziek. Jonge dieren of dieren met verminderde weerstand kunnen vaak wel ziek worden. De symptomen zijn dan braken en diarree.

Besmetting

Giardia kan in een bepaalde omgeving erg lang overleven. Honden en katten kunnen al een besmetting oplopen door iets op te likken (water, iets van de grond). Wanneer een dier geen verschijnselen vertoont van een Giardia-besmetting, dan kan het nog wel de parasiet verspreiden!

Symptomen

Giardia kun je herkennen aan:

  • Een bleke, slijmerige (soms bloederige), stinkende ontlasting
  • Buikkrampen
  • Doffe vacht
  • Verlies aan eetlust
  • Vermagering

Vaststellen besmetting

Je kan een Giardia besmetting vaststellen door het laten doen van een ontlastingsonderzoek bij je dierenarts. Helaas is dit niet altijd 100% betrouwbaar. Je dier kan besmet zijn met Giardia maar het komt ook weleens voor dat de parasiet niet in de ontlasting gevonden wordt.

Behandeling

Vaak worden dieren besmet door het likken van de voorpoten. Zaak is dan ook om de dieren altijd goed te wassen met een speciale shampoo die geschikt is voor je hond of kat. Ook is het van belang om op een juiste manier te ontwormen. Voor vragen kun je altijd contact met je dierenarts opnemen.

Giardia kan ook in de omgeving goed overleven. Zaak is dan ook om de boel goed te reinigen en te ontsmetten (Chloor, Halamid). Ook het wassen van kleding op minimaal 60 graden is aan te raden wanneer je met een dier die besmet is met Giardia is aan te raden. Denk ook aan het wassen van de mandjes en speelgoed van je huisdier op minimaal 60 graden.

Voorkomen besmetting

Een Giardia besmetting ligt altijd op de loer. Goede hygiëne is hiervoor het sleutelwoord. Hieronder nog wat tips om een besmetting te voorkomen:

  • Was je huisdier regelmatig met speciale shampoo voor je hond of kat
  • Denk ook aan je persoonlijke hygiëne (altijd goed je handen wassen)
  • Houdt de leefomgeving van je huisdier schoon, regelmatig reinigen en desinfecteren
  • Was manden en speeltjes op minimaal 60 graden

Tot slot

Wanneer je denkt dat je hond of kat (of jezelf) een Giardia besmetting heeft, bel dan altijd een dierenarts. De dierenarts kan je hiermee verder helpen. Denk altijd aan je persoonlijke hygiëne. Gebruik bij een besmetting handschoenen en was je handen altijd goed. Was je kleding op minimaal 60 graden. Ook reinigen en desinfecteren van de leefomgeving is hierin erg belangrijk!

Delen