Als de dagen weer korter worden, het buiten guurder wordt. en thuis de kachel weer wordt aangestoken. Wat doet u dan met uw konijnen. En wat hebben ze nodig om zo goed mogelijk de winter door te komen?

Een konijn heeft meestal een dikke wintervacht die goed bestand is tegen de kou. Onder de poten heeft het konijn vachtkussentjes waar de kou niet doorheen doordringt. Hierdoor zijn konijnen goed bestand tegen de vrieskou, zelfs bij temperaturen van -20 celsius . Maar let op! Dit geld niet voor alle konijnensoorten. De Rex, Angora en Engelse Hangoor hebben een dunne behaarde vacht en kunnen daardoor minder goed tegen de kou. Bij zulke extreme temperaturen is het dan beter om deze binnen te halen. Als uw konijn wat mankeert, oud is of zwanger is is het ook verstandig om deze naar binnen te halen. Als u ze binnen haalt is bijvoorbeeld een schuur waar het niet vriest, beter dan binnen bij de kachel voor uw konijn!

Wat kan u nu doen om het konijnenhok winterproof te maken?

Laten we beginnen met het zorgen dat uw konijnenhok goed tochtdicht wordt. Dit kan door tochten en gaten goed dicht te maken. traliewerk van de ren kan worden afgeschermd met isolatieplaten. Dit beschermt goed tegen wind en regen. Zorg ervoor dat het hok op een beschutte plek staat en dat de ondergrond niet nat is (op stenen i.p.v. op gras). Zorg daarnaast ook voor voldoende stro in het hok. Een goede hoeveelheid is driemaal de normale hoeveelheid. Zorg ook dat uw hok goed in de beits staat, dit is belangrijk voor het hele jaar maar in het bijzonder in de herfst/winter.

Wanneer het stevig vriest kan het water in het waterflesje van een konijn bevriezen. Om te voorkomen dat het water bevriest kun je het waterflesje goed inpakken. Ververs daarnaast meerdere keren op een dag het flesje met water. Handig is om dan twee flesjes te hebben zodat het ene flesje kan ontdooien terwijl het andere flesje opgehangen wordt. 

Bij strenge kou is een drinkflesje met metalen balletje af te raden. Dit flesje kan erg koud worden wat ervoor kan zorgen dat het tongetje van het konijn vastvriest.

Haal uw konijn niet meer naar binnen. Als u een konijn heeft dat gewend was binnen te zijn, hou hem dan vanaf het voorjaar buiten. Zodra de temperaturen ’s nachts ook boven de 10 graden Celsius zijn blijft het konijn buiten en komt het niet meer binnen. Het zal genoeg voorkomen dat uw konijn ook bij slecht weer gewoon buiten in zijn ren zit. Uw konijn kan dan een wintervacht opbouwen. Als u uw konijn vervolgens met die wintervacht binnen bij de kachel zet , is het veel te warm, en zal z’n wintervacht verliezen, en kan dan niet meer terug naar buiten.

Zorg er als laatste voor dat ook in de winter uw konijn voldoende aandacht krijgt.

Delen