Het spijsverteringsstelsel van een hond is relatief kort als we dat met van een mens vergelijken. Het spijsverteringsstelsel bij mensen is ongeveer 10-12% van het lichaamsgewicht. Bij grote honden is dit ongeveer 2,7% en bij kleine honden 7%. Dit betekend dat grote honden een kortere spijsvertering hebben dan kleine honden. Belangrijk is dan ook om je hond goed uitgebalanceerde voeding te geven. De spijsvertering van een hond duurt ongeveer 8-9 uur. Bij puppy’s is de spijsvertering korter!

Bek

De bek van de hond is gemaakt om te bijten en kauwen op grote stukken vlees. Honden hebben grote, scharnierende kaken. De hond heeft, niet zoals bij de mens, spijsverteringsenzymen in het speeksel.

Slokdarm naar maag

Vanuit de bek passeert het voedsel de slokdarm richting de maag. In de maag wordt voedsel verwerkt met een hoog chloorwaterstofzuur. De zuurgraad bij een hond is heel hoog (1-2), bij een mens is de zuurgraad 3-4. De zuurgraad bij een hond is zo hoog om grot stukken eiwit en botten te verwerken. Honden kunnen ook niet goed verwerkt voedsel op braken en vervolgens weer opnieuw inslikken.

Van maag richting de dunne darm

Het voedsel is in de maag al voor een deel verteerd met behulp van zoutzuur. Vervolgens gaat het voedsel in de vorm van een vloeistof richting de dunne darm, waar het grootste gedeelte van de vertering plaats vindt. In het eerste deel van de dunne darm komen er sappen van de alvleesklier en gal bij het deels verteerde voedsel. Hierdoor worden eiwitten en koolhydraten verteerd.

In het tweede stuk van de dunne darm komen de sappen van de darmwand bij de voeding. Deze knippen als het ware de voedingsstoffen in stukken om vervolgens door de darmcel te worden opgenomen. De darmcel geeft deze voedingsstoffen af aan het bloed wat richting de lever gaat. De lever verspreid de voedingsstoffen door het lichaam.

Dikke darm

De dikke darm is de laatste halte voordat de afvalstoffen het rectum verlaten. Hier worden nog water en elektrolyten (zouten) uit de voeding gehaald.

Endeldarm

De overgebleven voeding komt via de anus uit de hond. Aan ontlasting kun je veel zien en kun je ook zien of je hond de juiste voeding krijgt. Wanneer je plotselinge veranderingen waarneemt of je ziet iets vreemds, neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Tot slot

De spijsvertering is erg belangrijk bij een hond. Het is een goede indicator wanneer er iets mis is met je hond. Ook verandering van eetgewoonten is een goede indicator. Probeer altijd een goed beeld te krijgen van de frequentie van ontlasting en hoe de ontlasting eruit ziet. Ook aan het gedrag van je hond kun je veel afleiden.  Zie je veranderingen of twijfel je, neem dan altijd contact met je dierenarts op. Denk ook altijd aan het goed ontwormen van je viervoeter!

Delen