Foto: Dierenambulance en Dierenasiel Helmond e.o.

De dierenambulance in Helmond is op zoek naar de eigenaar van twee honden die afgelopen weekend buiten de opvang zijn achtergelaten. “We hebben camera’s, maar die waren niet gericht op de plek waar ze zijn vastgebonden.”

Het gaat om Kaukasische herders, twee vrouwtjes, met een oorsprong in Georgië en Armenië. Het is niet bekend hoe oud de dieren zijn. “Het zijn erfwaakhonden met een dikke vacht, een soort uit de kluiten gewassen herders”, vertelt Toine Spierings van de dierenopvang. “Ze waren wel aan het afkoelen, maar ik heb niet het idee dat ze uren buiten hebben gestaan, vermoedelijk pas vanaf een uur of vijf.”

Geblaf op camera

De honden werden zaterdagochtend rond kwart over zeven aangetroffen. Beide honden zaten vastgebonden aan de brievenbus van het dierenasiel, dat grenst aan de dierenambulance. “Op de beveiligingscamera’s hoorden we om kwart voor zeven al de honden blaffen”, vervolgt Spierings. Hij twijfelt er niet aan dat de honden zijn achtergelaten. “Ze zijn in het zicht geplaatst. We hebben wel camera’s, maar niet op de plek dat ze waren vastgebonden.”

Die ochtend schommelden de temperaturen rond het vriespunt. Door hun dikke vacht kunnen de honden zichzelf in theorie goed warm houden. “Maar dan moeten ze wel kunnen bewegen”, legt Spierings uit. “Het mooie was dat ze direct mee naar binnen liepen toen we ze losmaakten en dat maak je niet veel mee. Ze hadden behoefte aan warmte.”

Nadat ze tot rust waren gekomen, werden de viervoeters gewassen en verzorgd, waarbij onder meer grote klitten uit de vacht werden verwijderd. Morgen gaan ze naar de dierenarts voor verdere behandeling van de vacht.

De dieren lijken vooralsnog gezond en komen sociaal over. “Ze zijn aardig en je merkt dat ze gewend zijn aan mensen”, zegt Spierings. “Hun leeftijd is moeilijk in te schatten, maar ik denk niet dat ze heel oud zijn. De dierenarts gaat in ieder geval naar hun gebit kijken en verder controleren op gezondheidskwalen.”

Straf en hulp

Zaterdagavond plaatste de dierenopvang in een zoektocht naar de eigenaar van de honden een bericht op Facebook. Er stromen sindsdien veel tips binnen, die in samenwerking met de dierenpolitie worden uitgezocht.

“Het verhaal kan twee kanten opgaan”, besluit Spierings. “Of de eigenaar heeft de honden gewoon gedumpt, óf het gaat om mensen in nood die geen andere oplossing meer zien en daarom hun honden achtergelaten hebben. Ik keur beide niet goed maar als het om een dumping gaat hoort die eigenaar daarvoor gestraft te worden. En als het om iemand met sociale problemen gaat, dan moeten die mensen hulp krijgen.”

Bron: RTL Nieuws

Delen