Duizenden honden zijn deze zomer gewond geraakt door grasaren. Dat zijn de scherpe zaden van een wilde grassoort die je veel langs wegen en in de natuur ziet. Dierenartsen zien een flinke toename in het aantal viervoetige slachtoffers. De Hondenbescherming is daarom een petitie gestart om het maaibeleid in gemeenten aan te passen.

Veel gemeenten maaien de bermen minder vaak dan eerst, waardoor de grasaren in veelvoud voorkomen. Lian Janssen kan erover meepraten. Haar zes maanden oude pup Skip werd levensgevaarlijk ziek nadat een grasaar in een van zijn neusgaten vast kwam te zitten. “Het was echt kantje boord”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Wekenlang was het hondje wat verkouden, maar omdat het gesnotter aanhield ging ze toch naar de dierenarts in Harderwijk. Er werd gevreesd voor kennelhoest, een besmettelijke infectie van de luchtwegen, maar dat bleek niet het geval. Nadat Janssens zoontje per ongeluk tegen de snuit van de pup was gestoten, jankte het dier van de pijn.

“Toen ik ging kijken was zijn hele neus opgezwollen”, vertelt ze. “Ik ging weer naar de dierenarts en die zei meteen: dit is niet goed.” De dag erna ging Skip onder narcose, zodat kon worden gekeken wat er in de snuit zat. Binnen een half uur werd Janssen gebeld met het nieuws dat een grasaar was aangetroffen en er een ‘fikse infectie’ was.

Ze dacht daarna het ergste gehad te hebben, maar ‘een uur nadat we thuis waren begon hij met spugen’. “Dus we gingen weer naar de dierenarts, met het pupje in m’n armen. Hij kon niet meer lopen, reageerde nergens meer op”, vertelt Janssen. “Hij was gewoon een hoopje ellende.”

We dachten echt: de hond gaat dood”, vervolgt ze. “Het is echt kantje boord geweest.” Inmiddels, een paar dagen later, knapt Skip langzaam op. Het is volgens Janssen alleen de vraag of hij er weer helemaal bovenop komt.

Honderden operaties

De Hondenbescherming wil graag in gesprek met gemeenten ‘voor een gezamenlijke oplossing’. Volgens de organisatie voeren dierenartsen in de zomer wekelijks honderden ‘grasaaroperaties’ uit, vanwege de ernstige ontstekingen veroorzaakt door grasaren. “Soms komen de grasaren in de longen of andere vitale organen terecht, wat tot ernstige complicaties kan leiden of zelfs tot overlijden”, zegt de Hondenbescherming.

Gemeenten worden opgeroepen om ‘in ieder geval de grasaren langs looppaden in recreatie- en hondenlosloopgebieden te maaien’. Ook wordt verzocht om het maaisel goed op te ruimen. Ook Lian Janssen, die tot nu toe bijna 300 euro kwijt is aan de behandeling voor haar pup, hoopt dat gemeenten gehoor gaan geven aan de oproep. “Ik heb anders geen idee hoe het volgend jaar zomer moet.”

Goed controleren

De Hondenbescherming adviseert hondeneigenaren tot die tijd de plekken waar grasaren groeien zoveel mogelijk te mijden en de honden na een wandeling altijd goed te controleren. En om de hondenpoep netjes op te ruimen, want grasaren doen het goed op hondenmest.

De petitie is vanochtend al bijna 50.000 keer ondertekend. Op 7 september wordt het document overhandigd aan de burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen.

Bron: RTL Nieuws

Delen