Het is volop vliegentijd! Rondom paardenogen zitten altijd veel vliegen. Je kan daarvoor speciale anti-vliegensprays gebruiken. Het ene product werkt beter dan het andere en dat kan ook per dier verschillen. Om de paarden wat te ontzien zijn er ook speciale anti-vliegen netjes te koop. Een frontriem met sliertjes die meebewegen met het paardenhoofd worden bevestigd aan een halster, of gazen vliegenmasker die zorgen dat de vliegen niet bij de paardenogen kunnen komen. In dit stuk hebben we het over een serieus probleem, Headshaking Syndroom, in het Nederlands ‘hoofdschud-syndroom’.  Hiermee bedoelen we niet een paard dat af en toe met zijn hoofd schudt om bijvoorbeeld vliegen kwijt te raken. Paarden met Headshaking hebben een stoornis. Het schudden is vaak met korte bewegingen in verticale richting. Het kan optreden op verschillende leeftijden, meestal bij ruinen, maar een exacte oorzaak is niet bekend.  

Oorzaak hoofdschudden

Het komt bij alle rassen voor, wanneer de zon veel schijnt en er veel pollen in de lucht zijn. De Nervus Trigeminus (drielingzenuw) wordt vaak in verband gebracht met hoofdschudden. De functie van deze zenuw is het doorgeven van signalen van grote delen van het hoofd aan de hersenen. Ook staat deze zenuw in verbinding met het gebit. Wanneer je paard plots gaat hoofd schudden is het belangrijk om goed naar het gebit te laten kijken. Het lijkt dat de klachten seizoensgebonden zijn door bijvoorbeeld een pollenallergie of dat het paard heel gevoelig is voor vliegjes. Er kan zelfs een voeding gerelateerde oorzaak zijn. Kortom, er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het Headshaking syndroom. Maar tot nu toe is er niet echt een precieze oorzaak van.

Oplossing

Omdat er verschillende oorzaken zijn voor het hoofd schudden van het paard is er geen standaard oplossing. Je kan wel een dagboek bijhouden om de trigger (= datgene dat het proces in gang zet) te kunnen vinden van het hoofd schudden. Wanneer je deze trigger weet kan je wat gerichter op zoek naar een oplossing of vermindering van de symptomen.

Supplementen
Het bijvoeren van supplementen met magnesium en borium zouden de frequentie van het hoofdschudden verlagen. Er zijn ook producten die de natuurlijke weerstand helpen verhogen.

Doorsnijden zenuwen
Heel ingrijpend, maar het doorsnijden van de zenuwen wordt wel eens gedaan. Dit om de prikkelinput van buitenaf te verminderen. Maar…zenuwen hebben natuurlijk ook een functie, een dergelijke ingreep is niet zonder risico.

Equipens techniek
Hoofdschudden kan verminderd worden met de Equipens techniek, dit is een zenuwstimulatie. Deze stimulatie zorgt ervoor dat de prikkelbaarheid van de zenuw wordt gereset. Het signaal komt daardoor niet meer in de hersenen aan.

Cranio Sacraal techniek
Headshaking ontstaat doordat zenuwen bekneld kunnen raken en de signalen verstoord worden doorgegeven. Met cranio sacraal techniek kan de spanning van omliggende weefsels eraf gehaald worden. Hierdoor ontstaat extra ruimte waardoor de bloedtoevoer richting de zenuw weer optimaal is. 

Tot slot

Twijfel je of je paard het  Headshaking syndroom heeft bespreek dit dan met je dierenarts. Hou een logboek bij. Met een logboek kun je goed in de gaten houden wanneer het hoofdschudden op het hoogtepunt is. Ben je erachter wat de mogelijke onderliggende oorzaak is, kan je op zoek naar de juiste therapie zodat je wellicht het hoofdschudden kunt verminderen. Het is een heel vervelend probleem en er is helaas nog niet veel over bekend.

Delen