Vuurwerkangst

De laatste maanden van het jaar staan voor ons in het teken van samenzijn en lekker eten.
Voor huisdieren verloopt deze maand niet altijd even gezellig. In december zijn er namelijk
onverwachte knallen die schrik en angst kunnen opwekken. Angst voor vuurwerk en andere
harde geluiden is een veel voorkomend gedragsprobleem. Gelukkig kunnen we veel doen
om het probleem te verminderen of zelfs te verhelpen. In eerste instantie is het belangrijk
om inzicht te krijgen in de oorzaken van de angst.

Oorzaken

Er zijn een aantal oorzaken die een rol spelen in de ontwikkeling van vuurwerkangst. Wanneer ouderdieren angstig zijn, zullen nakomelingen een grotere kans hebben om angst te ontwikkelen. Daarnaast is de socialisatie ook een belangrijke factor. Als jonge dieren in de gevoelige periode wennen aan harde geluiden, ontwikkelen ze minder snel vuurwerkangst. Leerervaringen spelen tevens een grote rol in de ontwikkeling van angst. Het is logisch dat meerdere schrikervaringen met harde knallen het probleem kunnen verergeren, maar een dier kan ook door één slechte ervaring ineens panisch worden voor harde geluiden. In dat geval spreken we van een traumatische ervaring. Als laatste in het rijtje staat een medische
oorzaak; het is een bekend gegeven dat dieren die pijn ervaren of ziek zijn (bijvoorbeeld schildklierprobleem hebben) geluidsgevoeliger kunnen zijn.

vuurwerkangst hond kat

Angstremmers

Afhankelijk van de mate van angst kan het verstandig zijn om uw dierenarts te raadplegen voor angstremmende middelen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk te voorkomen dat uw dier angstiger wordt. Sluit de gordijnen en zet de radio of TV iets harder. Geef uw dier iets enorm lekkers rondom de jaarwisseling. Bied schuilplekken en leer deze plekken van te voren aan zodat het een bekende en veilige zone is voor het dier. Gedragstherapeut voor dieren Debbie Rijnders heeft deze vuurwerk CD voor dieren samengesteld als hulpmiddel om je huisdier van de angst voor onweer of vuurwerk af te helpen. Gedragsverandering kost tijd en het is daarom belangrijk om voor de jaarwisseling te beginnen. Je kan de Tinley Gedragstherapie CD bij onze partner Dierenapotheek.nl bestellen voor maar €7,95

Tips

  • Laat uw dier niet alleen thuis.
  • Voor honden is het belangrijk dat ze vooraf voldoende hebben gewandeld en hun behoeften hebben kunnen doen. Zoek als het mogelijk is een gebied uit waar geen vuurwerk is om daar een lange wandeling te maken.
  • Zorg voor een veilige plek waar het dier zich comfortabel voelt.
  • Doe de gordijnen dicht om de flitsen af te schermen en zorg dat ramen maar ook ventilatiestroken dicht zijn tegen zowel geluiden als geur.
  • Het kan helpen om geluiden te maskeren met radio of televisie, maar let dan wel op dat daar niet ook vuurwerk of andere harde geluiden op te horen zijn.
  • Zorg voor afleiding, bijvoorbeeld door spelen, voerpuzzels of kauwmateriaal. Geef dat niet pas nadat het vuurwerk is losgebarsten maar al voor die tijd.
  • Als uw dier niet al te angstig is, kunt u hem direct na elke knal een brokje geven of tijdens het knallen met het dier spelen. Daardoor worden de knallen gekoppeld aan iets prettigs. Is uw dier heel bang, dan lukt dat echter niet meer.
  • Geef uw dier steun, laat hem bij u komen zitten als hij dat wil. Blijf zelf rustig, spreek het dier eventueel rustig toe.
  • U kunt ook een vakantie boeken met de hond in een vuurwerkvrije omgeving. Of regel bijtijds een pension waar de hond of kat zich fijn voelt, in een buitengebied waar geen vuurwerk is.

Overige dieren

Ook andere huisdieren, zoals konijnen, knaagdieren en vogels, kunnen bang zijn voor de knallen en het sissen van ons vuurwerk. In principe is het bij deze dieren, net als bij honden en katten. mogelijk om hiermee te trainen. Bij dieren die minder hanteerbaar zijn of minder snel af te leiden met bijvoorbeeld speelgoed of lekkers kan de praktische uitvoering daarvan echter lastig zijn. Ook reguliere medicatie is bij deze dieren meestal niet van toepassing. Wel kunt u alternatieve middelen proberen.
Zorg er tijdens de jaarwisseling in elk geval voor dat de dieren veilig zijn. Bij dieren die buiten worden gehouden is het verstandig hen in het nachthok of een stal te zetten. Een hok of vollère kan eventueel afgedekt worden met een dikke wollen (brandvertragende) deken, om geluid en licht wat te dempen. Zorg natuurlijk wel voor voldoende luchttoevoer. Een vijver met vissen kunt u afdekken met een fijnmazig net om te voorkomen dat er vuurwerk in kan vallen en het water kan vervuilen.

Bronnen: Tinley en LICG

Delen