Opduikende infectieziektes die van dier op mens kunnen worden overgedragen vormen een risico voor Nederland. Dat schrijft het RIVM in een rapport dat een paar dagen geleden is gepubliceerd. Hoewel deze zogenoemde zoönosen vooral afkomstig zijn van muggen en teken, kunnen ook onze eigen huisdieren ziektes overdragen. Zo kun je een schimmelinfectie oplopen via je konijn of cavia. “Maar ze leveren ook veel op.”

In Nederland zijn er bijna 27 miljoen huisdieren, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Dibevo. Zo wonen er bijna twee miljoen honden, zo’n drie miljoen katten en ruim acht miljoen vissen in onze huizen en tuinen.

Besmettingen

Sommige hiervan kunnen ziektes overdragen, valt te lezen in het nieuwe rapport van het RIVM. “We weten niet precies hoe vaak zo’n besmetting voorkomt. Voor sommige ziektes geldt dat (dieren)artsen die moeten melden, maar van andere soorten niet”, vertelt Kitty Maassen namens het RIVM aan EditieNL.

Hoe groot het risico is om ziek te worden, hangt af van het soort huisdier dat je hebt. “Van honden en katten kun je eerder iets krijgen dan bijvoorbeeld van konijnen en cavia’s”, vertelt Paul Overgaauw, dierenarts en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. In de ontlasting van katten kan de Toxoplasma-parasiet zitten. “Deze veroorzaakt bij mensen klachten als spierpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid.”

Voor zwangere vrouwen vormt dit een groter gevaar. “Als ze ermee in aanraking komen kunnen er afwijkingen bij de baby ontstaan.” Ook is het mogelijk een salmonella-infectie op te lopen via je schildpad.

Wormen

Daarnaast kunnen er spoelwormen in de ontlasting van honden en katten zitten. “Als die ontlasting in een zandbak terecht komt en kinderen eten de spoelwormeitjes op, kunnen de larven daaruit in het lichaam komen.” Contact met de ogen kan zelfs leiden tot blindheid. “Maar dat is heel zeldzaam”, nuanceert Overgaauw.

Ook komt ringworm in Nederland vrij veel voor. “Dat is een schimmelinfectie van de huid die je bijvoorbeeld kunt krijgen van konijnen en cavia’s”, legt Maassen van het RIVM uit. “Het loont zich dus om na het aaien even je handen te wassen.” Deze zoönosen worden niet gemeld. Dat maakt het bijhouden van het aantal gevallen lastig.

Vlooien en teken

Maar hier houden de mogelijke besmettingen nog niet op. “Je huisdier neemt ook vlooien en teken mee naar huis. Als je niet uitkijkt dan leggen teken zo drieduizend eitjes in de tuin”, vertelt Overgaauw. “Als jij vervolgens in het voorjaar de tuin inloopt, dan ben je misschien de klos en loop je de ziekte van Lyme op.” 

Zorg voor jezelf en je dier

Overgaauw adviseert dan ook om goed voor je dieren te zorgen. “Behandel ze tegen wormen, teken en parasieten. Vaccineer ze. En bovenal: was je handen voor het eten, geef je huisdier geen rauw vlees, neem ze niet mee naar bed en laat ze niet zomaar aan je gezicht likken.”

Wat het RIVM betreft mag het risico op ziekte de pret met je huisdier niet drukken. “Mensen kunnen ziek worden via hun huisdier, maar dat valt echt in het niet met de toegevoegde waarde die ze bieden.”

Maassen adviseert om het simpelweg niet te bont te maken en aan de bel te trekken wanneer een zoönose zich voordoet. Ook raadt ze huisartsen aan om hier alert op te zijn. “Het zou goed zijn als zij voortaan vragen of er huisdieren zijn als mensen onbekende infecties hebben, en hoe het contact daarmee is.”

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/editienl/artikel/5269892/rivm-ziek-worden-van-je-huisdier-zoonose-rapport


Delen