Foto: Tim Cole – Unsplash.com

Een orka is zondag op het strand in België overleden nadat die eerder die dag was aangespoeld. Het dier werd zondagochtend al gespot voor de kust van Koksijde, vlakbij De Panne. ,,Het dier is te zwaar om in zijn geheel weg te voeren voor een autopsie, dus laten we de orka tot morgen op het strand liggen”, laat Kelle Moreau, woordvoerder van het Koninklijke Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) weten.

Het was zondag voor het eerst dat een mannetjesorka werd gespot voor de Belgische kust. Dat het om een mannetje ging, was te zien aan zijn rugvin. Later op de dag spoelde hij aan op het strand, waar hij stief. het Koninklijke Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) kon niets meer voor het dier betekenen. ,,Zijn doodstrijd heeft, gelukkig voor het dier, niet lang geduurd. Vorig jaar spoelde een vrouwtjesorka aan op de kust van Cadzand in Nederland en zij ademde nog zeker zes uur.’’

Moreau volgde het dier de hele dag. ,,Deze zeezoogdieren leven hier niet. Het is dan ook de vraag waar hij vandaan komt en hoe zijn gezondheid is.’’ De orka zwom tot 50 meter voor de kust zondagochtend. Het is momenteel nog gissen waarom het dier zo dicht bij de kust zwom en uiteindelijk aanspoelde. De orka leek in het water al heel mager, waardoor het vermoeden bestond dat het dier niet in de beste gezondheid verkeerde. Op dat moment werd nog tevergeefs gehoopt dat het mannetje gewoon op zoek was naar een nieuwe groep.

Met een reddingsboot probeerde de KBIN nog om het dier richting zee te laten zwemmen. Die poging haalde niets uit.

De burgemeester van De Panne Bram Degrieck laat intussen weten dat ze de mannetjesorka een naam hebben gegeven. ,,Zaterdagavond vond op ons strand nog een actie plaats in het kader van het herdenkingsproject Reveil. We plaatsten toen 10.000 kaarsen in het zand om onze dierbaren te herinneren. Daarom vinden we ‘Reveil’ een toepasselijke naam voor de orka.”

De orka wordt na het overlijden onderzocht, bevestigt de KBIN woordvoerder. ,,Maar op het eerste gezicht lijkt hij bijzonder mager, uitgeput en zwak.’’ Het is erg uitzonderlijk dat een orka opduikt in het zuiden van de Noordzee. Vorig jaar spoelde een vrouwtjesorka aan op de kust van Cadzand. Het dier overleefde het niet.

Bron: AD.nl

Delen