Huidschimmel bij paarden of Dermatophytose is zeer besmettelijk. Dermatophytose is een verzamelnaam van een aantal schimmelinfecties. Ringworm is de meest bekende. Hoe herken je een schimmelinfectie en wat is er aan te doen?

Herkennen schimmelinfectie

Belangrijk om te vermelden is dat een schimmelinfectie een zoönose is. Een zoönose is overdraagbaar van dier op mens, dus mensen, en met name kinderen, kunnen dit ook krijgen! Een schimmelinfectie is als eerste te herkennen aan kleine bultjes, de haren staan wat omhoog. Soms worden deze bultjes verward met insectenbeten. In de loop van de tijd veranderen de bultjes in ronde, schilferige, kale plekken. Meestal op plaatsen waar bijvoorbeeld het zadel of hoofdstel ligt. Vaak hebben paarden geen jeuk. Twijfel je of je paard een schimmelinfectie heeft, dan kan de dierenarts een monster nemen van de haren en korstjes om een diagnose te stellen.

Bij besmetting van een schimmelinfectie kunnen de symptomen, soms pas na zes weken ontstaan , dit is de incubatietijd. Zaak is altijd om ieder paard met een eigen dekje te rijden en eigen borstels te gebruiken.

Een schimmelinfectie komt vaker in de winter voor. Dit kan meerdere oorzaken hebben: schimmels gedijen beter in een vochtig milieu (herfst, winter). De dikke dekens zijn lekker warm voor schimmels en schimmels houden niet van zonlicht. Ook is in de winter de weerstand van paarden wat minder, ze staan vaker op stal en hebben nauwer contact met andere paarden.

Behandeling schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan vanzelf genezen. De huid hersteld zich na 1 -3 maanden. Ondersteuning daarbij kan Echinacea zalf of PUUR Parasiet Balans zijn. Maar omdat een schimmelinfectie zo besmettelijk is voor mens en dier, is het zaak de schimmel ook te behandelen. bij de dierenarts zijn effectieve producten verkrijgbaar. De behandeling is wel bewerkelijk. Je kan het paard wassen met een schimmeldodend middel. Niet alleen de plekken, maar het hele paard. Je wast het paard ongeveer vier keer om de vier dagen. Lees goed de gebruiksaanwijzing, het is niet de bedoeling het schimmeldodende middel uit te wassen!

Ook is het belangrijk om alle spullen (borstels, zadeldekjes, dekens) goed te reinigen met Imaverol (receptplichting product). De stal kan je reinigen en ontsmetten met Halamid. Ook kun je het betreffende paard apart in quarantaine zetten en alles goed ventileren.

Preventie schimmelinfectie

Een goede hygiëne op stal zal de kans op een schimmelinfectie verkleinen. Op een donkere, vochtige stal kan een schimmeluitbraak eerder toeslaan. Vaak zie je schimmelinfecties in grote groepen (jonge) paarden. Er is ook een vaccinatie. Een basisvaccinatie bestaat uit 2 entingen met 2 weken tussentijd. Een vaccinatie werkt 6-9 maanden.

Tot slot

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar ondanks alle genomen maatregelen en tips kan het zijn dat je te maken krijgt met een schimmelinfectie bij jezelf of bij je paard. Ga hier op een zorgvuldige manier mee om. Dit om verspreiding te voorkomen. Ga bij het vermoeden van een schimmelinfectie naar je huisarts voor jezelf en voor je paard naar een dierenarts.

Delen