Verwijde pupillen, knipperen, getrokken liphoeken en ingetrokken snorharen, wat bedoelen katten nou daarmee? Een nieuw onderzoek toont aan dat huiskatten 276 gezichtsuitdrukkingen hebben. ”Hierdoor kunnen ze beter met elkaar te communiceren.”

Gegrom en lippen omhoog trekken om de voortanden te laten zien en een gevecht te beginnen zijn niet de enige gezichtsuitdrukkingen die huiskatten hebben. Katten kunnen ook vriendelijke gezichtsuitdrukkingen hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van California, Los Angeles (UCLA), dat is gepubliceerd in Science.

De onderzoekers konden 276 verschillende gezichtsuitdrukkingen van katten vaststellen. Deze uitdrukkingen worden door de katten gebruikt om zowel vijandige als vriendelijke signalen naar elkaar over te brengen. Bijna de helft (45 procent) van deze uitdrukkingen is vriendelijk en 37 procent is uitgesproken agressief en vijandig. Bij de overige 18 procent gaat het om dubbelzinnige signalen die zowel vriendelijk als vijandig kunnen zijn.

Je ziet het nauwelijks

Kattendeskundige Adrienne Van ’t Wout vindt de bevindingen van het onderzoek interessant. “Het verrast me. Als je naar het gezicht van een kat kijkt dan zie je normaal niet veel uitdrukkingen”, zegt ze, “agressie, angst en neutraal zijn de uitdrukkingen die wij doorgaans kennen van katten.”

Terwijl mensen 44 unieke gezichtsbewegingen hebben, hebben katten 26 bekende gezichtsbewegingen, zo blijkt uit het onderzoek. Bij elke gezichtsuitdrukking combineren ze ongeveer vier van deze bewegingen, zoals lippen laten hangen, pupillen verwijden of vernauwen, ogen knipperen, neus likken, snorharen intrekken of uitstrekken en verschillende oorbewegingen maken.

Op zichzelf

Het onderzoek is gedaan in een kattencafé waar tientallen geadopteerde katten gehuisvest zijn. De bezoekers van het café kunnen de katten op schoot nemen, hun aaien en met hen spelen. De onderzoekers hebben 194 minuten video-opnames van gezichtsuitdrukkingen van katten gemaakt. De gezichtsspierbewegingen van de katten werden geanalyseerd in combinatie met andere bewegingen, zoals ademhalen, grommen en kauwen. De katten bleken vooral op elkaar te zijn gericht.

De wetenschappers denken dat de gezichtsuitdrukkingen die de huiskatten hebben te danken zijn aan de duizenden jaren die ze bij de mens leven. Ook tonen de katten gezichtsuitdrukkingen die enorm op die van de mensen lijken. Volgens kattenexpert Van ’t Wout werd lang gedacht dat katten geen sociale dieren zijn. “Dit komt doordat onze huiskatten afstammen van de Afrikaanse wilde kat en dit is een dier dat vooral op zichzelf is”, legt ze uit. “In de natuur zochten deze dieren elkaar alleen op om te paren. Daarom hadden ze niet zoveel gezichtsuitdrukkingen nodig.”

Evolutie met de mens

Sinds katten bij de mens leven, begonnen ze waarschijnlijk vriendelijke gezichtsuitdrukkingen van de mensen op te pikken, denken de wetenschappers. “Door de mens hebben katten blijkbaar nieuwe gezichtsuitdrukkingen ontwikkeld. Zo zijn ze steeds beter in staat met elkaar te communiceren”, zegt Van ’t Wout, “ze zijn dus socialer geworden.”

Bron: RTL Nieuws

Delen