Foto: Adobe Express

In ruim anderhalf jaar tijd hebben plastisch chirurgen ongeveer honderd ernstige bijtincidenten met honden geregistreerd waarbij de slachtoffers moesten worden geopereerd, meldt EenVandaag. De meeste slachtoffers waren kinderen: 44 procent was jonger dan 8 jaar en 11 procent was baby.

Plastisch chirurgen willen dat er landelijke regels komen om bijtincidenten tegen te gaan. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) hield voor het eerst het aantal bijtincidenten bij, van oktober 2021 tot en met juli 2023. Hondensoorten die het vaakst ernstige verwondingen veroorzaakten waren pitbull-achtigen, rottweilers, staffordshires en herders. Deze rassen worden hoogrisico-honden genoemd.

“Elke hond kan bijten”, zegt plastisch chirurg Brinkman tegen EenVandaag . “De hoogrisico-hond veroorzaakt het ernstigste letsel.” Dat komt door de bijtkracht en het “prooi-schudden”, waarbij weefsel losscheurt.

Nick Brinkman zegt vaak heel ernstig letsel te zien. “Wij zien die mensen op operatietafel liggen met al het leed dat erachter zit”, zegt hij. Daarbij benadrukt hij dat de honderd geregistreerde ernstige bijtincidenten niet het complete beeld geven. “Als er alleen een botbreuk is, komen wij er niet aan te pas.”

Daarbij kan het zijn dat een slachtoffer behandeld wordt door de huisarts of eerste hulp. Ook kan het slachtoffer overlijden voordat het tot een operatie komt. Dat gebeurde afgelopen week, toen een jong kind, mogelijk een baby, werd doodgebeten door een hond in een flat in Emmeloord.

Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (PvdD) zegt tegen EenVandaag benieuwd te zijn naar de cijfers wanneer incidenten landelijk worden bijgehouden. “We moeten écht weten hoe groot het probleem is, hoe ontwikkelt het zich en vooral wat zegt het over honden en wat over baasjes.”

Wassenberg noemt hondeneigenaren de belangrijkste risicofactor, omdat zij honden vaak niet goed opvoeden. Daarbij gaat het om alle hondenrassen, zegt hij. “Een teckel zal misschien niet zo snel iemand doodbijten, maar kan een baby ook ernstig verwonden. Dus je wil niet alleen naar grote agressieve honden kijken.”

Het Kamerlid zegt binnenkort samen met BBB een motie in te dienen waarin ze vragen om een verplichte opvoedcursus voor hondenbezitters. “Ook om dierenwelzijn te vergroten.”

Verontrustend

Plastisch chirurg Brinkman stelt dat er krachtigere, landelijke maatregelen getroffen moeten worden met betrekking tot hoogrisico-honden. Een gedragscursus en achteraf optreden vindt hij niet voldoende.

“Ik denk niet dat het aantal slachtoffers daarmee naar beneden gaat”, zegt Brinkman. “Ik vind het verontrustend dat wij als maatschappij accepteren dat deze agressieve honden onderdeel zijn van ons straatbeeld. Ik hoop heel erg dat de politiek hier wat mee gaat doen.”

Bron: NOS Journaal

Delen