krabpaal katten

Krabpaal maken? Inderdaad, kopen is geen must. Met de tips van online dierenarts Wendy, maak je ‘m gewoon zelf. Leuke klus voor de vakantieperiode. Zelf of samen met je kinderen. De kat is een van de meest gehouden huisdieren en ze hebben zo hun eigen behoeftes. Katten zitten graag hoog zodat ze alles kunnen overzien en ze krabben graag. Krabpalen voorzien in deze behoeftes en daarom zijn ze dan ook populair bij de dieren. Ze zijn echter niet allemaal even mooi…. maar geen probleem: maak dan zelf je eigen krabpaal! Dan kun je ‘m zo maken dat ie zowel qua maten als qua stijl in je huis past. Kat blij, jij blij.

Krabpaal maken met deze 4 stappen

Stap 1: Kies geschikt materiaal

Katten krabben graag aan materialen die in de lengte van de krabrichting zijn geweven. De meeste krabpalen die rondom omwikkeld zijn met sisal zijn om die reden eigenlijk verkeerd. Alhoewel veel katten hier toch graag aan krabben doe je er verstandig aan om ze in elk geval óók de keuze te geven om aan iets te krabben wat wél in de lengterichting zit. Veel katten vinden sisal erg fijn. Ook kokosvezelmatten vallen in de smaak. Om op te liggen vinden katten alles wat zacht en warm is fijn, denk hierbij aan fleece dekentjes, zachte fluffy mandjes en kussens gevuld met piepschuimenbolletjes.

Stap 2: Kiest de juiste stevigheid

Bedenk goed hoe stevig je zelfgemaakte klimmeubel moet zijn: een kat van 7 kilo heeft een steviger versie nodig dan een kat van 4 kilo. Palen kun je maken van PVC, kartonnen buizen (bijvoorbeeld binnenkanten van tapijtrollen) of echt hout. Verwijder bij deze laatste dan wel de bast met een krabber of plamuurmes, anders heb je kans op beestjes.

Stap 3: Kies altijd voor veiligheid

De meeste katten zijn redelijk handig, maar een ongeluk zit in een klein hoekje!

  • Zorg dat er geen spijkers uitsteken;
  • Vermijd krammen die te oppervlakkig blijven;
  • Zorg dat alles goed vast zit;
  • Kijk uit dat je kat niet van al te grote hoogte makkelijk kan vallen;
  • Een brede basis met voldoende gewicht moet voorkomen dat het klimmeubel in zijn geheel om kan vallen.

Stap 4: Kies een interessante plaats voor de paal en wissel deze af

Elke katteneigenaar herkent het wel: heb je net veel geld uitgegeven en moeite gedaan om een prachtige krabpaal te plaatsen, haalt je kat zijn neus ervoor op…..Vaak heeft dat niet eens zo veel met de krabgelegenheid zelf te maken maar wel met de locatie. Zet hem op een andere plek en ineens trekt ie weer alle aandacht van je kat! Hetzelfde geldt voor spullen waar je kat op uit gekeken is, na verplaatsen is het ineens weer interessant. Sowieso hebben katten de neiging ergens een paar maanden een favoriete plek te hebben om daarna een andere plek uit te kiezen. De ideale plek voor je klimmeubel is een plek centraal in het huis en liefst een plek dat ze toegang geeft tot extra hoge ruimte, bijvoorbeeld op een kast.

Krabt je kat aan de bank en niet aan je krabpaal?

Maak dan voor tips en gericht advies over deze en nog veel meer andere kattenvragen een videobel afspraak met je dierenarts of zoek in de HuisdierenApp een gedragstherapeut of natuurgeneeskundige bij jou in de buurt.

Delen