Foto: Adobe Express

Heb je een kat, dan ken je het dilemma misschien wel. Lange en vooral scherpe nagels die in je meubels blijven haken of pijnlijk door je kleding heen prikken. Maar eigenlijk nog belangrijker: leveren lange nagels ongemak op bij je kat? Is het nodig om de nagels van je kat te knippen? Dat verschilt per kat en leefomstandigheden.

Binnen- vs. buitenkatten

Net zoals bij ons groeien de nagels van je kat altijd door. In veel gevallen is het niet nodig om de nagels van je kat te knippen. Zeker als jouw kat veel naar buiten gaat is er genoeg om zijn nagels op een natuurlijk manier af te slijten. Met klimmen in bomen, wandelingen over een harde ondergrond of spelen zorgen katten er zelf voor dat hun nagels op een voor hen comfortabele lengte blijven.

Is jouw kat meer aan huis gebonden of al op leeftijd? Dan kan het wel verstandig zijn af en toe zijn nagels te knippen. Hiermee voorkom je dat nagels te lang worden en kunnen ingroeien. Ook voorkom je ongemak als ontstekingen, blijven haken of lastig lopen.

Hoe vaak moet je nagels knippen?

Nagels van een kat hoef je niet vaak te knippen. Drie tot vier keer per jaar zou voldoende moeten zijn. Wanneer het tijd is voor een knipbeurt? Als je kat zijn nagels niet meer kan intrekken en je ze hoort wanneer hij loopt dan wordt het tijd de nagelschaar tevoorschijn te halen.

Hoe knip je de nagels van je kat?

Ga je zelf aan de slag met het knippen van de nagels van je kat? Zorg er dan in ieder geval voor dat je kat geen stress heeft. Om het jezelf makkelijker te maken kun je deze stappen aanhouden:

1. Maak je kat vertrouwd

Laat je kat geleidelijk kennismaken met het nagelknipproces. Begin door ze eraan te laten wennen dat hun poten worden vastgehouden en zachtjes worden aangeraakt. Kies een rustige omgeving. Zoek een rustige, goed verlichte plek waar je kat zich ontspannen voelt tijdens de nagelknipsessie.

2. Doe het rustig aan

Knip in eerste instantie een of twee nagels per keer af om je kat te helpen wennen aan het proces. Bied traktaties of beloningen aan om er een positieve ervaring van te maken.

3. Vermijd het snel knippen

Het levende gebied van de nagel is het roze gebied dat bloedvaten en zenuwen bevat. Daarin knippen kan bloedingen en pijn veroorzaken. Knip dus alleen het doorzichtige, gebogen deel van de nagel af en vermijd het roze gebied.

4. Vraag indien nodig om hulp

Als jij je niet op je gemak voelt of bezorgd bent over het knippen van de nagels van je kat, zoek dan hulp van een professional of iemand die hier ervaring mee heeft. Dierenartsen en trimmers zijn ervaren in het omgaan met katten en kunnen nagelknippen veilig en efficiënt uitvoeren.

Na verloop van tijd en oefening kunnen jij en je kat een routine ontwikkelen die het knippen van nagels voor jullie beiden een stressvrije ervaring maakt.

Bron: RTL Nieuws

Delen