De gemeente Amsterdam gaat als eerste gemeente in Nederland katteneigenaren vragen om hun huisdier een poezenbelletje of kattenkraag om te doen als ze naar buiten gaan, om zo vogels beter te beschermen. Loslopende katten zouden in Nederland zo’n 17 tot 200 miljoen vogels per jaar doden. Wat vind jij? Zouden alle katten in Nederland een belletje moeten dragen?

Felix aan de bel, Luna met een kraag. Dit alles om de miljoenen vogels die jaarlijks ten prooi vallen aan onze huiskatten te beschermen. Volgens cijfers van de Vogelbescherming leven er tussen de 3,6 miljoen en 4,7 miljoen katten in Nederland, waarvan ruim 3 miljoen huiskatten Deze aantallen zijn zo hoog dat de kat het meest voorkomende roofdier in Nederland is.

Nu heeft de gemeente Amsterdam in zijn Dierenagenda voor 2024-2026 een plan opgenomen om het aantal gedode vogels terug te brengen. Ze gaan katteneigenaren oproepen om hun poes of kater een katvriendelijke bel of kattenkraag om te doen als ze het huis verlaten.

Oncomfortabel

Het lijkt een goede oplossing, omdat vogels een door het gras sluipende kat horen aankomen en de kraag het onmogelijk maakt om een jong vogeltje uit een nestje te grijpen. Maar er is ook kritiek, want de katten zouden wennen aan het belletje en na een paar dagen al leren om hun prooi te besluipen zonder geluid. Ook zouden ze zo snel zijn dat de vogel niet eens tijd heeft om te vluchten als hij het belletje hoort. Andere kritiek betreft het welzijn van de kat: een kraag zit zeer oncomfortabel en het geluid van een belletje is ronduit irritant voor het dier.

Bron: De Telegraaf

Delen