NIJMEGEN – Hoe kan dat nou? Dat je chronisch moe, snel kortademig en suffig bent? In elk geval niet omdat je allergisch bent voor je hond of kat. 

Vanwege je gevoelige aanleg heb je immers een huisdier aangeschaft met van die ultra-korte haartjes. Of een hond die zo gefokt is dat-ie niet of nauwelijks verhaart. Denk aan labradoodles, Spaanse waterhonden en Airedale-terriërs. 

Geen verschil met gewone huisdieren

Helaas! Want wat de fokkers ook beweren, wetenschappelijk onderzoek toont aan dat er wat allergische reacties betreft geen enkel verschil is tussen gewone en zogenaamde ‘hypoallergene’ huisdieren. 

Een boodschap die kinderlongarts Marianne Brouwer van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis liefst van de daken schreeuwt. Met pijn in het hart moet ze nu veel te vaak patiëntjes uit de droom helpen dat ze toch zo’n huisdier kunnen houden. ,,Het idee is wijdverbreid, maar een fabel. Het zijn niet de haartjes waar mensen allergisch voor zijn, maar de eiwitten die door het likken van het dier op de vacht terechtkomen.” 

Huidschilfers en haren

Hoge concentraties zitten snel in speeksel, urine, talgklieren en andere uitscheidingsproducten. ,,Die verspreiden zich via huidschilfers en haren over oppervlakten, maar ook in de lucht.” 

Dit is al jaren bekend uit Amerikaanse en ook Nederlandse onderzoeken. Maar helaas vooral alleen onder wetenschappers die het hebben uitgezocht. Daarbuiten komt deze tijding nauwelijks aan, weet Brouwer als geen ander. ,,Ik vermoed omdat mensen het liever niet willen horen.”

Afstand doen van huisdier

Dus trekt de kinderarts maar weer aan de bel. ,,Hoewel ik me er niet populair mee maak, waarschuw ik toch liever van te voren. Te vaak moet ik in de spreekkamer vertellen dat een kind alsnog afstand moet doen van haar huisdier. Te laat, en begrijpelijkerwijs niet zelden een hard gelag.”

Brouwer bestiert de grootste polikliniek in de regio voor kinderen die overgevoelig zijn voor van alles en nog wat en bij huisdieren snel met longklachten reageren. Net als gewone honden en katten zijn de zogenaamde hypoallergene soortgenoten verantwoordelijk voor loopneuzen, jeukende ogen en uiteindelijk astma. 

Klachten verergeren

,,Bij 50 procent van de allergische kinderen verergeren de klachten door een opeenstapeling van verkeerde prikkels na verloop van tijd. Voor je het weet is een kind hartstikke benauwd. Dan moet je meer medicatie voorschrijven, maar op de langere termijn is dat geen oplossing.” 

In een publicatie in januari in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde van onder anderen dierenarts Kelly Kessen is te lezen dat de speciale fokprogramma’s ook voor de dieren zelf tot veel ellende leiden. Fokprogramma’s om honden te creëren die nauwelijks verharen, leiden tot een hoge mate van inteelt en daarmee allerlei gezondheidsproblemen.

Huid sneller beschadigd

De huid van kale katten en honden raakt in de zon ook veel sneller beschadigd. Naaktkatten lijden kou in de winter, op hun huid ontstaan makkelijk infecties en ze zijn gevoeliger voor oorontstekingen. Omdat ze geen snor- en tastharen hebben, missen ze een essentieel deel van hun zintuiglijke waarneming. ‘Het is alsof ze deels blind zijn’, schrijven de wetenschappers.

Ook hypoallergene honden mét haar hebben problemen. ‘Doordat hun vacht niet of nauwelijks verhaart, vergt die veel verzorging. Er ontstaan makkelijk klitten en in de lange haren onder de staart blijft urine en ontlasting hangen.’ 

Bron: https://www.gelderlander.nl/nijmegen/nijmeegse-arts-waarschuwt-niet-allergisch-voor-naakthonden-en-katten-dat-is-dus-een-fabel~ab7252268/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Delen