De ogen van je huisdier hebben de nodige verzorging nodig. Op tijd schoonmaken is gewenst, dit om narigheden en vervelende ontstekingen te voorkomen.

Hoe zien gezonde ogen er uit

Hieronder een opsomming hoe gezonde ogen eruit zien:

  • Het dier kijkt helder uit de ogen, de oogbal is mooi wit
  • Er zit geen vuil in of rondom de ogen en er is geen afscheiding of korstjes te zien
  • De binnenkant van de oogleden is roze
  • De kleur van de irissen (het gekleurde deel van het oog) is niet veranderd

Bij twijfel bel altijd een dierenarts.                               

Hoe zien ontstoken ogen er uit

Hieronder een opsomming hoe ontstoken ogen eruit zien:

  • Een ontstoken oog is vaak rood, soms  komt er een etterige uitvloeiing uit
  • Er zit vaak pus of vuil in de ooghoek
  • oogleden kunnen opgezwollen zijn
  • Het dier houdt het oog dicht of knippert vaak met het oog

Heeft je huisdier (één van) deze symptomen, ga dan altijd naar een dierenarts.

Tranende ogen

Tranen bij honden en katten zijn meestal te wijten aan vuil of stof in de ogen. Maar verwar dit niet met een allergie, ontsteking, beschadigd hoornvlies of een geblokkeerd traankanaal. Bij sommige hondenrassen (Pekinees, Malthezer) en ook kattenrassen (Perzen) is het traankanaal zo nauw dat er voortdurend tranen langs het oog van de hond of kat lopen. Hierdoor krijgt het dier traanstrepen, dat zijn bruinige strepen aan de rand van het oog richting de neus. Bij sommige dieren is dagelijks goed schoon maken de oplossing. Er zijn ook speciale traanstreepdoekjes te koop. Ga nooit te werk met zeep, dit is te agressief voor de huid rondom de ogen en kan meer ellende  veroorzaken. Honden en katten hebben ook weleens slaapkorrels in hun ooghoeken, maar er mag geen geel of groen pus in de ooghoeken zitten.

Entropion

Een andere reden van tranende ogen kan een afwijkende stand van de oogrand of wimpers zijn. Als de binnenste rand van een ooglid naar binnen is gekruld, noemen we dat ‘entropion’. De haren prikken dan in het oog en er wordt continue geknipperd. Deze afwijking moet chirurgisch verholpen worden.

Het schoonmaken van de ogen

Wanneer je hond of kat last heeft van wat vuil of korstjes, probeer dit dan zo snel mogelijk te verwijderen met een vochtig watje of een speciaal middel voor de ogen. Wrijf altijd naar buiten toe en doe dit met alle voorzichtigheid, zodat je het hoornvlies niet beschadigd.

Tot slot

Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts en ga zelf niet van alles uit proberen. Je kan snel schade aanrichten bij een oog. Er zijn ook een aantal honden- en kattenrassen met een (te) nauwe traanbuis, probeer bij deze rassen dagelijks de ogen goed schoon te houden met een watje of zachte doek.

Delen