Oktober is de Maand van de Oudere Kat! Vanaf 7 jaar worden katten al als ‘senior’ bestempeld. Zij hebben namelijk een grotere kans op ouderdomsklachten en progressieve kattenziektes zoals artrose, nierziekte en suikerziekte. Vaak merkt de katteneigenaar helemaal niet dat zijn kat iets mankeert. Reden genoeg om meer aandacht te besteden aan katten vanaf 7 jaar!

Gedrag van oude katten

Bij een oude kat zal je waarschijnlijk veranderingen zien; denk aan de fysieke (on)mogelijkheden en het gedrag. Maar wist je dat je dergelijke ongemakken niet zomaar kunt toeschrijven aan ouderdom alleen? Vaak zijn het ook aanwijzingen voor diverse aandoeningen. Katten zijn namelijk van nature heel goed in staat om ongemakken te verbergen. Vaak merk je daardoor lange tijd helemaal niets aan je kat. Bespreek daarom elke verandering van gedrag altijd even met je dierenarts, dan weet je zeker dat je in geval van eventuele ziekte er zo vroeg mogelijk bij kunt zijn.

Tips om de oude kat te helpen

Een oude kat heeft meestal meer moeite om zichzelf goed te verzorgen. Dat kan duiden op pijn of op ander vervelend ongemak. Schrijf het dus niet zomaar toe aan ouderdom, maar bespreek dit met je dierenarts om pijnlijke aandoeningen uit te sluiten!
Naast het tijdig bespreken van elke verandering met je dierenarts, kun je je kat helpen door:

  • Zijn nagels te knippen, mogelijk op advies van de dierenarts.
  • Hem te kammen en eventueel zijn ogen, neus en oren schoon te maken.
  • Speciale supplementen te geven, zodat hij haarballen makkelijker kan uitspugen.
  • Binnen een kattenbak neer te zetten.
  • Regelmatig zijn gebit te checken en contact met de dierenarts te zoeken als je ziet dat hij bijvoorbeeld rood tandvlees heeft.
  • Eten in kleine porties aan te bieden, in een (keramieken) etensbak die hij prettig vindt.
  • Altijd vers drinkwater neer te zetten en zelfs een beetje water toe te voegen aan zijn natvoer.
  • Een warme, rustige slaapplek te creëren waar hij makkelijk kan komen. Zonder te hoeven springen, bijvoorbeeld.

Jaarlijkse gezondheidscontrole voor oudere katten

Katten hoeven trouwens geen zichtbare pijn te hebben om iets te mankeren. Zeker als zij de leeftijd van 7 jaar zijn gepasseerd, vallen ze binnen de categorie ‘ouder’ en hebben ze een grotere kans op onder meer progressieve ziektes. Een voorbeeld is chronische nierziekte; 1 op de 3 oudere katten heeft chronische nierziekte en deze aandoening wordt door de tijd heen telkens erger voor je kat.

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts kan zo’n ernstige ziekte tijdig worden ontdekt. Hoe eerder je erachter komt dat je kat dit heeft, hoe beter ermee om kan worden gegaan en hoe langer je kat nog zo comfortabel mogelijk kan leven. Een regelmatige controle van je kat is daarom aan te raden. Vanaf 11 jaar is het advies om 2 keer per jaar met je kat naar de dierenarts te gaan. Vanaf 15 jaar is dit 4 keer per jaar.

Delen