Oormijten komen veel voor en de aandoening is behoorlijk vervelend. Bij het uitblijven van behandeling kan het huisdier vervelende klachten krijgen, zoals bijvoorbeeld een oorontsteking. Dit kan uiteindelijk blijvende schade aanrichten.

Wat is oormijt

Oormijten (otodectes cynotis) zijn kleine spinachtige beestjes die leven in de oren van honden, katten en konijnen en kunnen zorgen voor irritatie en jeuk en kunnen leiden tot een infectie. De vrouwelijke oormijt legt eitjes in de oren van de hond, deze eitjes komen na ongeveer 3 weken uit.

Oormijten komen relatief veel voor en worden vooral bij jonge dieren gezien. Oormijten kunnen snel worden overgedragen en vooral bij dieren met een lage weerstand is dit een risico voor de gezondheid.  De diagnose oormijt stelt de dierenarts door met een speciale oorkijker, de otoscoop, de gehoorgang te inspecteren. Soms zijn met het blote oog de mijten te zien, soms wordt er een beetje oorsmeer bekeken onder de microscoop.

Symptomen oormijt

Oormijten zijn vooral te herkennen aan:

  • Hevige jeuk aan het oor en het daardoor krabben of schudden met de kop
  • wonden door hard krabben
  • bruin oorsmeer (korrelig en de kleur kan zelfs zwart zijn)
  • een stinkend oor
  • opgezwollen oorschelp

Behandeling oormijt

Oormijten verdwijnen niet uit zichzelf en zullen dus behandeld moeten worden. Wanneer je het dier met de oormijt behandeld is het ook zaak de andere dieren in huis te behandelen.  De ingestelde behandeling moet vaak na een paar weken herhaald worden.

Er zijn diverse manieren om oormijt te behandelen:

  • allereerst zijn er producten om de oren schoon te maken.
  • oordruppels: er zijn speciale middelen beschikbaar, maar daarvoor is een recept van de dierenarts nodig.
  • Nekdruppels: voor het doden van oormijten zijn ook nekdruppels in de markt. Deze werken kunnen handig zijn als je hond niet mee wil werken aan het geven van oordruppels.

Voorkomen oormijt

Controleer ongeveer 1x per week je huisdier op oormijten. Wanneer oormijt blijft aanhouden is er grote kans op infectie. Roodheid, veel oorsmeer of een nare geur kunnen duiden op oorproblemen. Voornamelijk bij rassen met hangende en harige oren is dit raadzaam. Voor honden die gevoelig zijn voor oormijten kun je 1x per week de oren reinigen met een milde oorreiniger. Loskomend vuil dien je altijd voorzicht te verwijderen.

Tot slot

Ga bij twijfel altijd naar een dierenarts. Oorpijn is heel onaangenaam voor het dier. De dierenarts kan advies geven hoe je het beste het oor of de oren kunt behandelen. Bij de praktijk kan je ook tips krijgen hoe je producten het beste toedient en hoe je  problemen kunt voorkomen. Dus als je kat of hond erg veel oorsmeer heeft, ga dan altijd naar een dierenarts en niet zelf lopen dokteren.

Delen