De vakantie periode is begonnen!  Altijd leuk om je geliefde viervoeter mee te nemen naar het buitenland. Maar waar moet je allemaal op letten? Welke entingen zijn nodig? En wat voor ziekten zijn er in het buitenland? Allemaal belangrijke aspecten om rekening mee te houden.

Naar het buitenland

Om de grens over te gaan met je huisdier heeft je dier een EU paspoort nodig met de daarbij nodige entingen en chip. Kijk ook altijd goed of entingen tegen Rabiës verplicht zijn en zorg dat je huisdier de nodige basisentingen al gehad heeft. Je wilt niet voor verrassingen komen te staan. Voor bepaalde landen kan het ook zijn dat je dier in quarantaine moet. Je kan deze informatie teruglezen op de site van het LICG of navragen bij je dierenarts.

Parasieten in het buitenland

In het buitenland zijn er verschillende soorten parasieten die in Nederland soms of helemaal niet voor komen. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

Hartworm
Stekende muggen kunnen erg gevaarlijk zijn en de parasiet Dirofilaria Immitis overbrengen. In 4-6 maanden tijd kan de parasiet zich tot een volwassen worm ontwikkelen en grote schade aan hart en longen veroorzaken. Hart- en longproblemen zijn dan ook de meest voorkomende symptomen.

Behandeling hiervoor is erg moeilijk. Met een tekenband of vlooienpipet kan je de kans op stekende muggen verkleinen. Daarnaast kan je ook een ontwormingsschema volgen. Dat moet ook bij thuiskomst nog volgehouden worden. Laat je goed informeren door de dierenarts.  

Leishmania
Dit is een ziekte veroorzaakt door de zandvlieg en komt tot nu toe alleen maar voor rond de Middellandse Zee en zuidelijker. Het is een parasitaire ziekte waar de hond nooit meer vanaf komt. De klachten zijn heel verschillend: huidverandering, vermagering, ontsteking en kreupel lopen kunnen bij deze ziekte horen.

De parasiet nestelt zich in verschillende plekken in het lichaam, vooral in het beenmerg en lymfeknopen. In 95% van de gevallen kan je deze parasiet tegengaan met een Scalibor tekenband of Advantix druppels.

Babesiose
Babesiose wordt veroorzaakt door een ééncellige parasiet: Babesia canis. Door de zachte winters komt deze teek tegenwoordig ook in Nederland voor. Een hond kan de ziekte ontwikkelen nadat een besmette teek gedurende twee tot drie dagen bloed heeft gezogen, maar symptomen kunnen zich ook maanden later openbaren.  Klachten zijn vaak dat de hond sloom is, weinig eetlust heeft, koorts, bloedarmoede en roodbruin gekleurde urine. Met goede medicijnen is er een goede kans op genezing.  Voorkomen is natuurlijk beter: dit kan met een tekenband of anti-parasitaire pipetten. Er is ook een vaccin, maar dat geeft geen volledige bescherming.

Tot slot

Wanneer je op vakantie gaat en je wilt je huisdier meenemen, laat je dan altijd goed informeren over de eisen die er per land gelden. Dit kan per land verschillend zijn.  Vraag advies aan je dierenarts en ga daar op tijd naar toe. Sommige vaccins moeten ruim van te voren gegeven worden. Wanneer je terugkomt uit het buitenland en je huisdier toont ziekteverschijnselen, twijfel niet maar ga onmiddellijk naar een dierenarts.

Delen