Horzels, dazen, muggen en ander vervelend ongedierte kunnen vooral in de zomer behoorlijk lastig zijn voor jou en je paard. 

Dazen: Vaak worden dazen en horzels met elkaar verward. De vrouwelijke dazen kunnen erg gemeen bijten. Ze hebben het bloed nodig voor de productie van hun eitjes. Dazen houden erg van broeierig weer en komen vooral af op warme, donkere kleuren.

Horzels: Horzels zien eruit als bijen en hebben een krom achterlijf en zoemen erg hard. Horzels bijten of steken niet, maar leggen eitjes (geelwitte stipjes) in de haren.  Het paard kan deze oplikken, deze eitjes ontwikkelen zich in de maag en het begin van de darm tot larven. Ze kunnen veel schade aanrichten aan de darmwand.

Muggen: Muggen zijn er ook in veel verschillende soorten. De mug die meestal in de nacht rond ons hoofd zoemt, kan ook het paard bijten. Ook een paard krijgt hier bulten van. Via trekvogels kunnen muggen besmet worden met het West Nijl virus. Via de mug kan een paard besmet worden. Dit is in Nederland nog niet geconstateerd, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van tijd. Je kan je paard er tegen laten vaccineren door middel van een jaarlijkse vaccinatie.

De ‘knut’ of kleine Culicoïde mug is de veroorzaker van staart- en maneneczeem. Wanneer paarden daarvoor gevoelig zijn, schuren ze zich tot bloedens toe open.  

Wat te doen bij dazen?

Dazen zijn vervelende steekbeesten. Het beste kun je deze tegengaan door de paarden een vliegendeken (liefst met hals) op te doen. Ook kan een speciale dazenval  worden gebruikt en veel van deze vervelende plaaggeesten vangen. Een dazenval is een grote zwarte bal met daarboven en omheen een soort trechter. Je ziet ze vaak in weilanden staan.

Er zijn ook diverse anti-insectensprays op de markt waar je paard baat bij kan hebben.

Wat te doen bij horzels?

Belangrijk is om je paard altijd goed te ontwormen. Op basis van een mestonderzoek kun je precies zien met welk ontwormingsmiddel er ontwormd moet worden.

Tijdens de zomerdagen kun je ongenodigde gasten tegengaan door je paard in te sprayen met een anti-insectenmiddel. Zie je toch eitjes op je paard, verwijder deze dan met een horzelmesje. Ook kun je hiervoor een schuurblokje gebruiken. Zorg ervoor dat je zelf geen eitjes in je mond krijgt. Ook is het belangrijk om elke dag de mest uit de wei te verwijderen.

Wat te doen bij muggen?

Muggen zijn erg vervelend en vooral wanneer je paard er erg gevoelig voor is. Er zijn speciale dekens te koop voor paarden met staart- en maneneczeem. Ook het insprayen met een goede anti-insectenspray kan helpen.

Heeft je paard erg veel jeuk dan zijn er ook diverse middelen op de markt om de jeuk te verlichten. Een paard met zomereczeem kan het beste op open winderige plaatsen gezet worden (bijvoorbeeld aan de kust of in een polder). Dit omdat muggen niet van wind houden. Voorkom ook stilstaand water, dat trekt muggen juist aan. Kan je daar geen rekening mee houden, dan is het raadzaam om je paard overdag op stal te houden en alleen in de nacht buiten te zetten.

Tot slot

Een goed management op stal (mest weghalen, goed borstelen, schoon water) helpt deels om vervelende insecten te voorkomen. Mocht je vragen hebben over ontworming, inenten of twijfelen wat je het beste kan doen bij verschillende insecten, informeer dan gerust bij een dierenarts. De dierenarts kan je ook verder helpen bij een paard met zomereczeem.

Delen