Iedere hond of kat krijgt tijdens zijn leven te maken met parasieten. Ook al verzorg je je dier nog zo goed. Een aantal parasieten hebben een beperkte invloed op je hond of kat, terwijl andere parasieten grote ongemakken veroorzaken, waar je dier (erg) ziek van kan worden. Ook loop je zelf een risico om ziek te worden. Daarom is het van groot belang dat parasieten grondig en doeltreffend bestreden worden.
Wat is een parasiet?
Een parasiet is een organisme dat zich ten koste van een gastheer voedt. Een gastheer kan bijvoorbeeld een hond, kat of mens zijn. Er zijn inwendige en uitwendige parasieten.
Uitwendige parasieten: deze leven in de vacht of op de huid (vlooien, teken en mijten).
Inwendige parasieten: deze nestelen zich in het lichaam (lint- en spoelwormen, giardia).
Uitwendige parasieten
Vlooien zijn bloedzuigende parasieten die zich voeden met het bloed van je huisdier. De aanwezigheid van vlooien uit zich in jeuk, haaruitval en huidirritatie. Ook kan je huisdier last krijgen van een vlooienallergie. Dat wordt vooral veroorzaakt door het speeksel van de vlo. Dan is de jeuk zo heftig dat je geliefde viervoeter zich tot bloedens toe kan openkrabben. Vlooien kunnen ook lintwormen overbrengen doordat het huisdier een besmette vlo doorslikt. Dat kan je herkennen doordat dieren gaan ‘sleetje rijden’. Soms zijn segmenten van de lintworm zichtbaar als ‘rijstkorrels’ rondom de anus. Het is dus zaak om vlooien goed te bestrijden of proberen te voorkomen.
Er zijn veel verschillende middelen op de markt, denk hierbij aan de vlooien-en tekenbanden, vlooien anticonceptie, vlooienshampoo, pipetten met antivlo/teken middelen of vlooien omgevingsspray.
Teken er zijn veel verschillende soorten teken en deze kunnen vervelende ziektes overbrengen. De meest bekende bij mensen is de ziekte van Lyme. Teken komen met name voor in hoog gras, struiken en een bosrijke omgeving. Ze nestelen zich in de huid van je hond of kat om bloed te zuigen. Een teek die besmet is met een ziekte draagt deze over als de teek een hond bijt. Niet iedere teek is besmet en het duurt ongeveer 48 uur voordat een besmette teek ziektes overdraagt. Hoe sneller je teken verwijderd, hoe beter! Belangrijk is om je hond of kat na iedere (bos)wandeling te controleren. Het verwijderen van teken kan met een tekentang. Gebruik geen alcohol om een teek te verwijderen, dan kunnen ze juist de ziekteverwekkers nog uitbraken. Preventief zijn er diverse producten op de markt om te zorgen dat je hond of kat minder snel te prooi valt aan teken, denk hierbij aan tekenbanden, vlooien- en teken pipetten. Kies hier bij in overleg met de dierenarts voor de optie die het beste past bij u en uw huisdier.
Mijten zijn parasieten die van huidschilfers leven. Er zijn twee verschillende soorten mijten: gravende (in de huid) en niet-gravende mijten (in de vacht). Dit verschil is belangrijk voor de behandeling: gravende mijten kunnen veelal behandeld worden met injecteerbare medicijnen. De eerste zichtbare tekenen zijn rode vlekken aan de buik en ellebogen. Symptomen die later voorkomen zijn: jeuk, zelf toegebrachte haarloosheid, roos en verdikking van de huid op de oren en uiteindelijk op het hele lichaam. Om vast te stellen of het om mijten gaat, kan een oppervlakkig stukje huid onderzocht worden. Wanneer je vermoed dat je huisdier last heeft van mijten, ga dan naar een dierenarts!
Soorten mijten:
- Oormijten
- Schurftmijten
- Vachtmijten
- Demodexmijten
Inwendige parasieten
Wormen lint- en spoelwormen zitten in het darmkanaal van je huisdier. Deze vervelende parasieten kunnen diarree, braken of gewichtsverlies veroorzaken, maar dat hoeft niet altijd. Hartwormen komen in Nederland niet voor, maar wel in de landen rond de Middellandse zee en tegenwoordig reizen we makkelijk met huisdieren, maar met alle risico’s van dien. Zorg ervoor dat je goed beschermd op pad gaat! Ontworm je huisdieren minimaal viermaal per jaar, of op maat waarbij je vooraf een mestonderzoek of bloedtest (hartworm) laat doen.
Soorten Wormen:
- Lintwormen
- Haakwormen
- Zweepwormen
- Hartwormen
Giardia is een veel voorkomende maag-darmparasiet bij honden. Het is zeer besmettelijk en kan van dier op mens worden overgedragen. Een Giardia-besmetting kan hardnekkig zijn om te behandelen en wordt vastgesteld door fecesonderzoek. Dieren raken besmet door het opnemen van de parasiet via besmette grond, voedsel en drinkwater. De parasieten belanden in de dunne darm waar ze zich aan de darmwand vasthechten. Hierdoor raakt de darmwand beschadigd, wat zich kan uiten in stinkende, dunne diarree met bloed en slijm erin. Honden geven vaak over.
Ook kan Giardia aanwezig zijn zonder duidelijke symptomen. Honden die met Giardia besmet raken worden niet altijd ziek. Giardia zie je vaak in omgevingen waar veel dieren bijeen gehouden worden zoals in kennels, pensions en asielen. Jonge honden en honden met verminderde weerstand hebben vaak wel symptomen. Verdenk je je hond van Giardia, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts.
Tot slot
Dit is slechts maar een kleine opsomming van inwendige en uitwendige parasieten. Meer informatie kan je o.a. vinden op de site van ESCCAP, de Europese organisatie van dierenarts-parasitologen die voorlichting geven over parasietenbestrijding (esccap.eu). Er zijn genoeg middelen om parasieten te bestrijden, helaas is het niet altijd te voorkomen. Bij twijfel over de gezondheid van je dier of het gebruik van de juiste middelen, moet je altijd naar een dierenarts gaan!