Een dwergkaaiman houdt de gemoederen in Nijmegen bezig. Een wandelaar zou het dier maandag tijdens een rondje met de hond in het gras hebben zien liggen. Hoe het reptiel er is gekomen is nog een raadsel, maar het zou kunnen dat hij door iemand gedumpt is. Reptielenopvangen hebben het momenteel zo druk met afgedankte dieren dat ze de aanvragen nauwelijks nog aankunnen.

De afgelopen maanden loopt het storm bij dierenopvang Almere Jungle. “In de zomer is er altijd wel een toename vanwege de vakantie, maar dit jaar lijken het er nog meer te zijn”, zegt Mike van Mourik van dierenopvang Almere Jungle tegen EditieNL.

Corona-effect

In de coronaperiode hebben mensen volgens hem niet alleen meer honden en katten, maar ook meer reptielen aangeschaft. “Nu blijkt dat je een reptiel niet zomaar verzorgt. Als je wordt gebeten zijn ze ineens niet zo leuk meer als op social media”, zegt Van Mourik.

Het gaat in Almere Jungle vooral om gedumpte slangen, baardagamen (een hagedissoort) en schildpadden. “Soms gaat het zelfs zo ver dat mensen een schildpad onder hun jas verstoppen en hem hier stiekem achterlaten.”

Kaaimannen

En kaaimannen? Die ziet Van Mourik gelukkig maar zelden. Bij Almere Jungle zitten er twee die vroeger in een museum in Giethoorn woonden. 

Bewoners van Nijmegen hoeven volgens Walter Getreuer van reptielenopvang Serpo niet te vrezen voor hun leven, want de dwergkaaiman is niet gevaarlijk voor de mens. “Hij zal je kind niet mee het water insleuren. Maar hij kan wel venijnig zijn. Hij heeft een rij met vlijmscherpe tanden. Dat is vooral om jonge meerkoeten, vis en kikkers te eten.”

Buiten zou een kaaiman hier in Nederland niet kunnen overleven. “Hoogstens in de zomer, maar de winter is veel te koud”, zegt Van Mourik. “De stoelgang komt stil te leggen. Ze verrotten dan helemaal, van binnenuit.”

Ook bij Serpo is er een toename in het aantal dieren dat binnenbracht wordt. Getreuer ziet vooral veel stierslangen en moerasschildpadden voorbijkomen. “Het houden van reptielen is nog altijd populair, terwijl niet iedereen weet hoe je ermee om moet gaan”, zegt hij. “Soms gaat het mis en wordt iemand gebeten door een schildpad of slang. Dan wordt het beestje vrij snel gedumpt.”

Dure elektriciteit

Wat volgens hem ook meespeelt is de hoge elektriciteitsprijs. “Voor reptielen heb je vaak meerdere warmtelampen nodig”, vertelt Getreuer. Dat kan nu extra in de papieren lopen. “Wij zijn om die reden zelf op zonnepanelen overgegaan.”

Reptielenopvang Zwanenburg ziet dezelfde trend. “We komen de afgelopen weken buiten veel gedumpte reptielen tegen. Denk aan waterschildpadden en slangen”, vertelt eigenaar Rob Demont. Voor baardagamen zit de opvang zelfs helemaal vol.

Ook hij noemt de stijgende elektriciteitsprijzen en de coronatijd als belangrijke oorzaken. “En natuurlijk de vakantie. Reptielen blijken dan toch lastige dieren om ergens onder te brengen. Dus worden ze maar gedumpt.”

Bron: RTL Nieuws

Wist je ook dat de HuisdierenApp samenwerkt met Terrafile. Ze zijn de eerste, door de overheid geaccepteerde, manier van digitaal een dierenadministratie voeren voor amfibieën, reptielen, geleedpotige en slakken.

Delen