Schotse terriërs die in een rokerige omgeving leven, hebben zes keer zoveel kans om blaaskanker te ontwikkelen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder deze hondensoort. Volgens dierenartsen zijn huisdiereigenaren in het algemeen onvoldoende op de hoogte van de risico’s van sigarettenrook op hun huisdier.

“Ik denk dat veel mensen niet stilstaan bij wat voor impact roken heeft op hun huisdier”, zegt oncologisch dierenarts Lobke van Bergen. De schadelijke stoffen uit sigarettenrook zijn volgens de dierenarts vergelijkbaar met giftige stoffen die uit de uitlaat van auto’s komen. “Het zijn dezelfde soort chemicaliën.”

Kleine hondjes

“Sommige schadelijke stoffen slaan neer op de grond en huisdieren zitten meestal dichter bij de grond dan mensen”, legt Van Bergen uit. “Zij krijgen daardoor de schadelijke stoffen binnen door deze op te likken van hun vacht of van de kleding van mensen. Vooral kleine hondjes, die vaak genoeg op hoogte van auto-uitlaten door de stad lopen, lopen daardoor grotere gezondheidsrisico’s.”

Maar ook een rokerige thuisomgeving kan dus veel schade toebrengen. Zeker bij de Schotse terriër, in dit geval. “Dit ras staat erom bekend een hoog risico te lopen op het ontstaan van blaaskanker, dat is deels genetisch bepaald”, zegt Van Bergen. 

Daarom onderzochten wetenschappers of het mogelijk was om de ontwikkeling van kanker te voorkomen. Ze screenden daarop drie jaar lang 120 honden. Uit de resultaten blijkt nu dat de Schotse terriërs die in een rokerige omgeving leefden, tot zes keer vaker blaaskanker ontwikkelden.

Geïrriteerde cellen

Naast de genetische aanleg, ligt een belangrijke oorzaak hiervan in de functie van de blaas. Van Bergen: “Normaal gesproken ademt het dier de stoffen in, waarna de stoffen worden gefilterd in de longen, in de bloedbaan terechtkomen en vervolgens worden uitgeplast.”

Maar net zoals bij mensen, plassen dieren niet de hele dag door. “Je wacht tot je een volle blaas hebt en dan moet je plassen”, vervolgt Van Bergen. “Die schadelijke stoffen in de urine blijven een tijd zitten in de blaas, waardoor ze cellen dus langer kunnen beïnvloeden en irriteren. Hierom staat de blaas er bekend om sneller kanker te ontwikkelen.”

Dier laten inslapen

In het ergste geval groeit een tumor zo groot dat doorgang van de blaas naar de plasbuis wordt geblokkeerd. “Op een gegeven moment ontstaat het probleem dat de hond niet meer kan plassen. Dan zit er niks anders op dan het dier in te laten slapen.”

Ook tandheelkundig dierenarts Marnix Lamberts ziet schrijnende gevallen voorbijkomen in zijn praktijk. “Van heftige tandvleesontstekingen in de bek tot tumoren aan toe”, zegt Lamberts. “Op de behandelkamer ruikt de vacht van het huisdier dan naar zware shag.”

“Roken levert bij mensen problemen op die je linea recta kunt doorschuiven richting de huisdieren”, stelt de dierenarts. De gevolgen zijn goed zichtbaar in de mondholten van de dieren.

Rook hindert genezing

Vooral bij katten valt het Lamberts op. “Dat komt doordat zij de hele dag door hun vacht schoonlikken. In een omgeving waar veel wordt gerookt, komt het teer in hun vacht terecht en dat likken ze vervolgens ook op.”

De teerverbindingen uit de rook helpen bovendien ook niet mee om een tandvleesontsteking onder controle te krijgen. En dan zijn de tandvleesontstekingen nog enigszins te lokaliseren. 

Van een tumor daarentegen, weten de artsen vaak niet precies waar die ontstaat. Maar de staat van het dier hint soms naar een vermoedelijke oorzaak. “Als een kat erg naar rook ruikt, dan kan één plus één zomaar twee zijn”, zegt Lamberts. Daarnaast kan sigarettenrook ook leiden tot de ontwikkeling van astma en andere longklachten.

Stok achter de deur

Bij dieren die erg naar rook ruiken, wijst Lamberts de eigenaren er daarom op. “Maar uiteraard niet om te oordelen”, zegt hij. “Ik geef dan aan dat roken niet helpt om de problemen in de mondholte van het dier te verminderen.”

“Het komt voor dat men zich onvoldoende realiseert dat de schadelijke effecten van sigarettenrook ook van toepassing zijn op huisdieren. Het kan voor een eigenaar, die toch al wilde stoppen met roken, ook echt een goede stok achter de deur zijn om het dan ook vol te houden”, aldus Lamberts.

Niet overdrijven

Voor baasjes bij wie stoppen met roken geen optie is, is goede ventilatie in de leefomgeving van het huisdier in ieder geval van groot belang. 

“Als je in de auto rookt en de hond zit op de achterbank, dan blijft de rook natuurlijk heel lokaal”, vervolgt oncologisch dierenarts Van Bergen. “Maar als je gewoon buiten de hond uitlaat en je neemt er een sigaretje bij, dan denk ik dat we daarin niet moeten overdrijven.”

Bron: RTL Nieuws

Delen