Wat zijn de beste (kindvriendelijke) gezinshonden?

De meeste hondenbezitters beschouwen hun honden als leden van hun familie. Maar als er kinderen in huis zijn, moet er zorgvuldig worden nagedacht om de juiste gezinshond te kiezen voor je levensstijl, woonruimte en de leeftijd van kinderen. Sommige rassen zijn behoorlijk geduldig met jongere kinderen en andere zijn beter met oudere kinderen. Sommigen zijn gelukkig in stedelijke omgevingen en anderen hebben meer ruimte nodig om rond te dwalen. Wat er ook gebeurt, je wilt een hond met een extraverte en vriendelijke persoonlijkheid die liefdevol en aanhankelijk is met het hele gezin.

Onthoud dat hoewel deze honden kenmerken hebben die ze tot geweldige gezinshonden maken, je nog steeds moet werken aan dagelijkse training en socialisatie om hen te helpen goede huismaatjes te worden.

Als je je afvraagt wat voor soort hondenrassen een goede keuze zijn voor gezinshonden met kinderen, en je wilt een hond selecteren die: goed met je kinderen kan omgaan, met ze kan spelen, goedaardig zijn of racen door de tuin, lees dan verder voor onze top tien suggesties, in willekeurige volgorde!

Top 10 beste gezinshonden

Labrador

Labradors worden regelmatig genoemd als een van de beste hondenrassen voor gezinnen, ze zijn graag bij kinderen en kunnen ook goed met andere huisdieren in huis opschieten. De labrador is een speelse, vriendelijke en aanhankelijke hond die niets liever doet dan tijd doorbrengen met zijn roedel

Golden retriever

De golden retriever is een groot, extravert en zeer knap hondenras dat houdt van het gezelschap van mensen. Van de jongste kinderen tot de oudste! Ze zijn erg aardig en houden ervan betrokken te zijn bij kinderspellen. Maar ze hebben ook de neiging om erg te verharen, waardoor het opruimen achter hen een voortdurende taak kan zijn!

Cocker-spaniël

Cocker-spaniëls zijn aanhankelijke en liefdevolle honden. Ze zijn over het algemeen geweldig met zowel kinderen als andere huisdieren. Dit kleine hondenras is dol op aandacht en is altijd in voor een goede speelsessie met de gezinsleden. Ze zijn bovendien heel makkelijk in de omgang en relaxte honden die zeer vergevingsgezind zijn met kinderen. Daarnaast komt het zeer zelden voor dat een cocker-spaniël agressie vertoont. 

Berner Sennenhond 

Berner sennenhond staan ook wel bekend als de ‘zachte reuzen’. Het zijn honden die als ze goed gesocialiseerd zijn een van de beste hondenrassen zijn voor gezinnen met kinderen. Ze zijn geduldig en heel vriendelijk, ze houden van lange wandelingen en zijn heel actief. Dit familiehondenras is echter niet geschikt voor kleine kinderen, omdat ze de kinderen gemakkelijk kunnen omstoten en per ongeluk verwonden tijdens het spelen.

Hongaarse Vizsla

De Hongaarse Vizsla is een ras dat de afgelopen tien jaar in Groot-Brittannië pas echt van de grond is gekomen, maar het ras verzamelt snel een toegewijde aanhang van enthousiasten! De Vizsla is een middelgrote hond, met een zeer zachtaardig, vriendelijk karakter en veel energie voor spelen en wandelen!

Een knappe, onderscheidend ogende hond die een plezier is om te trainen en te hanteren, de Vizsla is een geweldige keuze om oudere kinderen kennis te laten maken met hondentraining en algemene verzorging.

Beagle

Beagles worden beschouwd als een van de meest vriendelijke hondenrassen en dus zijn ze uitermate geschikt als gezinshonden. Met hun energieke en ondeugende persoonlijkheid houden ze van hun roedel en doen ze niets liever dan kattenkwaad uithalen met hun kleinere metgezellen. Ze zijn over het algemeen ook heel verdraagzaam en kalm met kinderen.

De Newfoundlander

De newfoundlander is een grote hond. Daarom zou je niet meteen aan een kindvriendelijke hond denken, maar deze honden hebben een heel vriendelijk karakter en zijn heel goed met kinderen omdat ze veel toestaan. Ze blaffen heel weinig maar zijn wel beschermend over hun roedel.

Boxer

De boxer houdt van kinderen, ze houden ervan om te spelen en te ravotten met kinderen. Ze hebben veel energie, zijn trouw en zijn heel aanhankelijk. Dit maakt ze een van de beste hondenrassen voor gezinnen. Ze hebben weinig verzorging nodig doordat ze een korte vacht hebben.

De West Highland White Terriër

De West highland white terrier heeft veel energie en houdt van spelen, lange wandelingen maken en betrokken zijn bij alles wat de familie doet. De West highland white terrier gaat goed om met kinderen en andere huisdieren.  Hij is ook erg trouw aan zijn gezin. 

Border Collie

De border collie is een vriendelijke en trainbare hond. Het ras is zeer populair onder gezinnen. Ze kunnen heel goed luisteren. Border collies houden van aandacht en knuffels en hebben de neiging zich aan één persoon te hechten. De hond moet wel zijn energie kwijt kunnen dus lange wandelingen worden aangeraden.

5 hulpvragen bij het kopen van een hond

Ontmoet altijd de hond en stel de fokker of medewerker van het asiel een paar vragen voordat je de belangrijke beslissing neemt.

  1. Is de hond veilig voor alle leden van het gezin? Sommige honden zijn heel blij om met iedereen in het gezin te socialiseren, terwijl sommige de voorkeur geven aan alleen volwassenen of één geslacht.
  2. Wat voor soort energieniveau is de hond? Misschien wil je een hond die jou en de familie vergezelt tijdens lange wandelingen, of een die meestal in uw armen kan worden gedragen.
  3. Welke voortdurende zorg heeft de hond nodig? Is het een langharige hond die regelmatig moet worden verzorgd, of een senior die mogelijk vaker veterinaire bezoeken nodig heeft?
  4. Naar welke leeftijd bent u op zoek? Wil je liever een puppy die veel training nodig heeft, maar waarschijnlijk goed zal omgaan met het hele gezin. Of wil je een volwassen hond die zindelijk is, maar misschien verlegener is wanneer vrienden op bezoek komen?
  5. Zal deze hond kunnen opschieten met andere huisdieren? Als je andere huisdieren thuis hebt, wil je een hond kiezen die van andere dieren houdt en ervoor zorgen dat uw dieren van de nieuwe hond houden.

Bron: Huisdiernieuws.nl

Delen