Foto: Dierenambulance Ameland

Bij de haven van Ameland zijn gisterenavond twee honden gedumpt door hun baasje. Dat laat de dierenambulance van het eiland weten. “Bij de dieren was een boodschappentas neergezet met daarin voer, voerbakken en de paspoorten van beide honden.” De dierenambulance schakelde de politie in, die het baasje vervolgens heeft opgewacht toen hij met de veerboot aankwam in het Friese Holwerd.

“Vanavond kregen we te maken met een situatie die ons als vrijwilligers diep heeft geraakt”, schreef de dierenambulance van Ameland zondagavond in een bericht op Facebook. Ze kregen een melding dat er twee honden (9 en 11 jaar oud) bij de fietsenstalling van de haven waren vastgezet. Het baasje zou zelf, dus zonder de honden, de boot zijn opgestapt. Die was inmiddels al vertrokken richting vaste wal.

‘Keken ontheemd om zich heen’

“Uiteraard zijn we direct met de grootst mogelijke spoed ter plaatse gegaan. Op de veerdam troffen we een uiterst trieste situatie aan.” De vrijwilligers van de ambulancedienst troffen twee honden aan in de stromende regen. Ze waren met een spanband vastgemaakt en zaten ’totaal ontheemd om zich heen te kijken’.

Door de inhoud van de boodschappentas, waar dus voer en paspoorten in zaten, wisten de vrijwilligers het zeker: de honden waren niet vergeten, maar doelbewust achtergelaten. “Even waren wij met stomheid geslagen. Daarna zijn we direct in de actiestand geschoten.”

De medewerkers schakelden de politie in, want het achterlaten van een dier is strafbaar. “Vanuit Dokkum werden direct agenten naar de haven van Holwerd gedirigeerd die op de daar gearriveerde veerboot direct een aanhouding konden verrichten. De eigenaar zal zich voor zijn onverantwoordelijke gedrag moeten verantwoorden.” De politie kon het bericht desgevraagd bevestigen noch ontkennen.

De honden zijn provisorisch opgevangen door de dierenambulance. “Morgen gaan we aan de slag om een geschikte plek voor ze te vinden.”

Bron: RTL Nieuws

Delen