De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft samen met de politie verwaarloosde dieren uit een woning in de Limburgse gemeente Bergen gehaald. Voor de derde keer in twee jaar tijd greep de LID op het adres in.

Volgens de inspectie ging het om vijf verwaarloosde honden, meerdere cavia’s, muizen, kippen, vogels, meer dan honderd vissen en een aantal amfibieën. “De honden zaten onder de vlooien, de vissen en amfibieën verbleven in zwaar vervuild water en de cavia’s, muizen en vogels werden in smerige kooien gehouden”, zegt de inspectiedienst.

Op voorwaarde terug

De dieren zijn niet in beslag genomen maar ze zijn ondergebracht op opvanglocaties waar ze goed worden verzorgd. De kosten daarvan worden verhaald op de eigenaren. De dieren terug naar de eigenaren. “Maar de drempel om ze terug te krijgen, ligt hoog”, zegt een woordvoerder van de LID. De dieren moeten eerst helemaal gezond zijn en thuis moeten de leefomstandigheden worden verbeterd.

‘Gemeente nu aan zet’

De eigenaren zijn al vaker op de vingers getikt, zegt de inspectie. “Ondanks dwangsommen, bestuursrechtelijke maatregelen en een proces-verbaal van de politie blijven de bewoners hun betreurenswaardige reputatie verder opbouwen en nemen ze telkens opnieuw vele dieren in huis.”

Volgens de LID is de gemeente Bergen nu aan zet, omdat de inspectiedienst en de politie geen andere maatregelen kunnen treffen om de situatie op het adres te verbeteren. “We hebben de gemeente gevraagd of het niet tijd is voor hulpverlening voor deze mensen. Ze stoppen gewoon niet”, zegt de woordvoerder tegen 1 Limburg

Delen