Voedselintolerantie of allergie voor een bepaalde voedingsstof komt bij mensen voor en kan evengoed bij onze huisdieren voor komen. Maar wat is het? Worden onze huisdieren ermee geboren?

Wat is een voedselallergie

Voedselovergevoeligheid is een abnormale reactie na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Dat uit zich in een allergie of een intolerantie. Bij intolerantie lokt het eten van een bepaalde hoeveelheid van een voedingsmiddel een reactie uit, denk aan een lactose-intolerantie of een glutenintolerantie bij mensen. Een allergie treed op wanneer het immuunsysteem van een dier een eiwit uit een voedingsmiddel verkeerd identificeert en ziet als een indringer. Dit roept een immuunrespons op bij het dier, daarop komt de stof histamine vrij. Deze stof is de veroorzaker van al deze narigheden en uit zich door jeukende huid (pootjes, liezen, oksels), oorinfecties en soms tot braken en/of maag-darmklachten (winderigheid, braken, diarree). Doordat het huisdier veel gaat likken op de aangetaste plaatsen is er kans op hotspots (huidontstekingen).

Honden en katten kunnen met een allergie geboren worden, maar een allergie kan zich ook pas in de loop van de jaren ontwikkelen. De meest voorkomende stoffen (allergenen) waar een hond allergisch voor kan zijn, zijn rundvlees, kip, ei, mais, tarwe, soja en melk. Bij katten wordt vooral een allergie tegen vis, rundvlees, melk en kip gezien. De definitieve diagnose is vaak lastig vast te stellen. Met een (zelfbereid) eliminatiedieet is vast te stellen waarvoor een dier allergisch is.

Vaststellen van voedselallergie

Dit zal altijd in samenspraak met de dierenarts gaan, veelal wordt er een advies gegeven voor het volgen van een dieet.

  • Een zelfbereid eliminatiedieet is een goede manier om vast te stellen welke voedselallergie het huisdier heeft. Gedurende 6 weken geef je het huisdier één nieuwe eiwitbron dat het dier nog niet eerder gehad heeft (gekookt paardenvlees, hertenvlees, struisvogelvlees, wild, konijn, eend) en één koolhydraatbron (gekookte witte rijst, pompoen, aardappel, blanke macaroni).
  • Ook kun je een gehydrolyseerd eiwitdieet te geven. Dat is een speciale hypoallergene voeding. De eiwitten in deze voeding zijn ‘in stukjes geknipt’. Het immuunsysteem ziet ze dan niet meer als schadelijk. Geef de voeding minimaal 6 weken.
  • Bij een dieet op basis van één unieke eiwitbron wordt gebruik gemaakt van één eiwitbron waar het dier nog nooit mee in aanraking is geweest. Dit dieet is zo samengesteld dat ze alle voedingsstoffen bevatten.  

Belangrijke aspecten

Om de resultaten goed te kunnen beoordelen is het essentieel dat je huisdier tijdens een eliminatiedieet echt niets anders krijgt dan het speciale dieet. Want snacks en koekjes kunnen het effect teniet doen. Zelfs een kluif of medicatie met een smaakje kan een reactie veroorzaken waardoor je niet meer kan beoordelen hoe het dieet aanslaat. Wanneer je huisdier voor aanvang van het speciale dieet al medicijnen kreeg (corticosteroïden, antibiotica), dan moet je het eliminatiedieet 2 weken langer geven. Doe dit dan altijd in overleg met de dierenarts.

Delen